Bűnös élvezetek? Ugyan már!

Azzal mindenki tisztában van, hogy a zsokéknak a pályán túl a mérlegen is komoly kritériumoknak kell megfelelniük.

Néhány napja már szó esett a zsokék (nem kevés, de azért a elvárásokhoz képest jóval alacsonyabb) fizetéséről, most pedig a számunkra meglehetősen kényes táplálkozással kapcsolatban tekintünk be a színfalak mögé.

Nem is olyan régen a gátlovasok még azt ettek és ittak, amit csak kedvük tartott és többet ültek a szaunában, mint nyeregben, miközben síkon versenyző társaik jóformán pezsgőn és friss levegőn éltek. Mondanunk sem kell, azóta sok minden megváltozott – manapság egy zsokénak olyan könnyűnek kell lennie, amennyire csak lehetséges. Emlékeznek még múlt heti cikkünkre? Hány kilót tud vállalni Kerrin McEvoy?

Hány kalóriára van szüksége egy zsokénak naponta? Ezzel kapcsolatban számos probléma lépett már fel az idők folyamán, kezdve az önhánytatástól hosszútávon egészen a mentális egészség romlásáig. Szerencsére napjainkban már sokkal tudományosabb hozzáállással kezelik a témát, megőrizve a sportolók teljesítőképességét.

A PJA (Professional Jockeys Association – Profi Zsokék Szövetsége) hivatalos holnapja szerint az irányadó érték 1500 kcal naponta (viszonyításképpen ez egy átlagos férfinak 2500 kcal, átlagos nőnek pedig 2000 kcal), de a John Moores Egyetem szakértői a specifikusabb megközelítést vallják.

“Táplálkozási útmutatókat készítünk zsokéknak. Matematikailag kiszámítjuk, vagy ha el tudnak jönni az egyetemre, egy pontosabb felmérést készítünk róla, hogy mennyi bevitelre van szükségük. Ha túl keveset adunk nekik, az negatív hatással lehet a csontokra, az anyagcserére, az agyműködésre és az alapvető szervfunkciókra. A mottónk, hogy ‘Tesztelj, ne tippelj” – magyarázza a részleg tagja, Dan Martin.

Természetesen a lovasok számára a legnehezebb tartani a szintet. A Racing Post által megkérdezett Richard Kingscote a nehézségekről és jelenlegi étrendjéről is beszélt a brit szaklapnak. Elmondása szerint mióta néhány éve odafigyel a táplálkozásra, applikációk segítségével szó szerint számolja a kalóriákat, és ugyan kezdetben nehéz volt, mostanra egészségesebbnek és hatékonyabbnak érzi magát a pályán, és néha még valami egészségtelent is megengedhet magának.

A reggeli kiemelkedő jelentőséggel bír, hogy megemelje a fehérjeszintet, de az egész étrendben meghatározó a fehérjebevitel, emellett a zöldségek és a kisebb kalóriatartalmú húsok (hal, csirke) is fontos szerepet játszanak.

Richard Kingscote heti étrendje egy képen

Ezzel szemben mára már hihetetlennek tűnő történeteket hallhatunk a múltból: a ’80-as években ez a gondosan megtervezett táplálkozás még teljesen idegen volt a sportágtól, mikor sokan csak minimálisan figyeltek a súlyukra, vagy épp ellenkezőleg, éheztették magukat. Még nagyobb különbség volt azonban alkoholfogyasztás tekintetében. Akkoriban egy szabad délutánon rendre előkerült egy üveg whiskey, míg manapság gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy az élsportolók hasonló lehetőségekkel éljenek.

De ezért valamit megengedhetnek maguknak a mai zsokék? Figyelve a keretekre, de természetesen igen. “Szerintem ha túl sokat vonsz meg magadtól, csak sóvárogsz és végül úgyis engedsz a kísértésnek” – vallja Kingscote.

A felmérés forrása a Racing Post.

Képek: Racing Post, Richard Kingscote twitter