Zac Purton bombaszezonja

A szezon a végéhez ért Hongkongban, és Purton-nak van mire visszaemlékeznie…

2019 sok vizet hajtott Purton malmára, hiszen ő a világ egyik legmagasabbra értékelt lovának az állandó lovasa; ő vezeti a Longines World’s Best Jockey idei versenyét; és még a Hongkongban valaha összegyűlt legnagyobb összkereset rekordját is Ő írta újra idén a zsokéknál.

„Ez mindenképpen egy olyan szezon, amit sosem felejtek el. Kár, hogy hamar a végéhez érünk. Az egész Beauty Generation rész egy igazi fénypont – onnan, hogy megdöntötte a pályarekordot, odáig, hogy megsemmisítette ellenfeleit a decemberi Hong Kong Mile-ban, és hogy nyolc versenye óta veretlen – amivel a lovaknál új rekordot is állított itt, mint a legtöbb győzelem egy szezon alatt Hongkongban.” – nyilatkozta Purton.

Beauty Generation jelenleg a Longines világranglistáján a holtversenyben legmagasabbra értékelt telivér (125-ös pontszámmal, mely megegyezik City Of Light és Winx értékelésével). 2018 áprilisa óta nem ízlelte meg a vereséget és idén már olyan trófeák kerültek vitrinjébe, mint a Champions Mile, Queen’s Silver Jubilee Cup, Steward’s Cup – mind Gr1-es szinten – és a Gr2-es Chairman’s Trohpy.

„Ő egy bámulatos ló, és lovagláskor egy álom. Ennek ellenére kifejezetten agresszív tud lenni az istállóban, és a reggeli munkák során sem szabad elkalandozni, mert könnyen megfordulhat – de versenynapokon a tökéletes ellentéte önmagának. Igaz, odavezetik a startgéphez, hogy biztonságban megérkezzen, de amint a kapuk kinyílnak, egy álommá válik. Csak hagyom, hogy használja a gyorsaságát, felvegye a ritmusát.”

Bár Beauty Generation az ő sztár hátasa, Purton a rendszeres lovasa annak az Exultant-nak is, aki tavaly decemberben a Hong Kong Vase-t vitte haza, és idén a Champions & Charter Cup-pal valamint a Hong Kong Gold Cup-pal tette magát gazdagabbá a legfelsőbb szinten. Így nyilatkozott a hosszabb távú csillagáról:

„Ő egy trükkös ló, mert rengeteg mindennek meg kell felelni neki, hogy versenyképes legyen. Mindig egyfajta kihívás, hogy megegyezzek vele. Ő általában a mezőny végén szeret lenni, de nincs meg az a robbanó képessége, ő inkább felkaparja magát az élre. Mindig egy hozzá illő tempó kell, és egy lehetőség, hogy akkor tudjam indítani, amikor „normális” esetben más lóval még nem indulnék meg. Meg van hozzá a tüdeje, kemény és szereti a hosszú galoppokat.”

Exultant győzelme után lányával, Roxy-val.

Az ausztrál születésű Zac Purton jelenleg 36 éves, és a 2007/2008-as szezonban csatlakozott a hongkongi zsokék csapatához. 2013-14-ben már Noel Barker (1991) után az első ausztrál lovas lett, aki elhódította a bajnoki címet, mellyel egyben egy 13 éves sorozatot tört meg a Dél-Afrikai Douglas Whyte-nak. 2017-ben már Purton lett a történelem harmadik zsokéja, aki az összes Longines Hong Kong International futamban győzni tudott.

„Óriási elégedettséggel töltött el. Az is nehéz, hogy egyet megnyerj közülük, nem hogy mind a négyet. Remélem egyszer megnyerem mindet egy nap alatt. Hongkong mindig is egy olyan hely volt számomra, ami elkápráztatott. Amióta csak az eszemet tudom, itt akartam lovagolni. Hogy a világ legjobb lovasai az itteni meetingeken mérjék össze az erejüket, az valami különleges számomra.”

És hogy mit hoz a jövő a jelenlegi listavezetőnek? A Longines zsokéranglistája ugyanis a világ top 100 Gr1-es versenyében elért eredményeket nézi csak, Hongkongban pedig lehúzták a rolót…

„Mindig szép, ha elismernek, de sajnos kifutottam a versenyekből itt, hogy újabb pontokat tudjak gyűjteni. A szezonon kívüli időszak csak rajtunk áll. Van egy kis ablaknyi lehetőségem, hogy Ausztráliába menjek versenyezni. Remélhetőleg kapok pár igen jó ajánlatot, hogy megérje leutazni és talán újabb pontokat is szerezhetek.”

Mi pedig a legjobbakat kívánjuk Hongkong első számú ausztráljának!

Az interjút készítette a Thoroughbred Racing Commentary.

Fotók: racingnews.hkjc.com; horsebetting.com.au