World Cup Night

Holnap kerül megrendezésre Dubai Világkupa éjszakája.

A Dubai World Cup Carnivalt néhány éve még megosztónak titulálták a szakértők, elvégre hiába cserélnek gazdát Csillagászati összegek Gr1 futamok egész sorában, ha a helyieken kívül a kutyát sem érdekli, már ami a nevezőket illeti – bár újabban azzal sem lőnénk messze, ha a közönséget is hasonlóan jellemeznénk.

A World Cup Night azonban más: januárral és februárral ellentétben a március végi időpont már megfelelő a nyári szezon megnyitójának. Európában ugyan még látszanak a tél nyomai a pályákon, Meydan tökéletes helyszínt biztosít a világ különböző szegleteiből érkező mezőny csatájának.

Mert amíg a Karneválon szinte kivétel nélkül csak a helyi lovak mérik össze erejüket, addig ide rendre ellátogat egy említésre méltó létszámú európai, japán és amerikai küldöttség, sokszor klasszisokkal teletűzdelve – már amikor.

Mert Meydanben mindig ez a döntő szempont: egészen kiváló versenyhelyszín, de a helyi ipar nem tud olyan mezőnyöket kiállítani, hogy a színvonal ténylegesen felérjen a besoroláshoz és a pénzdíjakhoz. Egyszer Almond Eye vagy California Chrome remeklését nézhetjük végig, míg máskor egész este nem kerül ki olyan nyerő, akiről egyáltalán érdemes lenne szót ejteni a nemzetközi sajtóban.

No de idén melyik verzió fog megvalósulni? Őszintén fogalmunk sincs.

A nem kevesebb mint nyolc Group verseny mezőnyében szerencsére jó néhány érdekes külföldi aspirást találunk, kiemelkedő klasszisokat azonban alig. Az öt királykategóriás verseny közül egyedül a Dubai Sheema Classic-ra mondhatjuk nyugodt szívvel, hogy patinás összecsapás lesz, hiszen a startlistán többek között az Arima Kinen győztese, Chrono Genesis, a Hong Kong Vase-ban diadalmaskodó Mogul, valamint a Francia Derby– és Saudi Cup-nyerő Mishriff (a képen) nevét is megtaláljuk.

Ennyi versenyt persze nem harangozhatunk be egyesével, így csak felsorolásként íme a versenynap menetredje:

14:30 Al Quoz Sprint (1200 méter; gyep)
15:40 Dubai Golden Shaheen (1200 méter; homok)
16:30 Dubai Turf (1800 méter; gyep)
17:10 Dubai Sheema Classic (2400 méter; gyep)
17:50 Dubai World Cup (2000 méter; homok)

Azt pedig, hogy végül melyik futam ér fel a díjazásához, és melyik lesz az, amire pár hét múlva már emlékezni sem fogunk, csak holnap tudhatjuk meg. Reméljük, minél több esik majd előbbi kategóriába.

Képek: Meydan Racing, Racing Post