Wootton Bassett

Nemrégiben Almanzort választották meg a legjobb 3 éves ménnek Európában.

Ezt a felettébb kiváló teljesítményt azzal érte el, hogy 10 versenyéből 8-at nyert meg, többek között 3 Gr 1 besorolásút (Champion Stakes, Irish Champion Stakes, Prix du Jockey Club). Gyakorlatilag Európa krémje hevert a lábai előtt, köztük olyan nagy bajnokok, mint az ARC nyerő szuperkanca Found, az Európában Év Lovának választott hétszeres Gr1 nyerő, Minding, vagy a Hong Kongban, Angliában és az Államokban is csúcskategóriást versenyt nyerő Highland Reel.

Most ennek a kiváló versenylónak az apjáról olvashatnak pár szót.

Wootton Bassett (Iffraaj – Balladonia) 2008-ban született a Laundry Cottage Stud Farmon, Angliában. 9 futásából 5-öt nyert meg kétévesen zsinórban, háromévesen pedig olyan klasszisoktól kapott ki, mint Frankel és Moonlight Cloud. Utolsó megnyert futása a Gr1 besorolású 1400 méteres Prix Jean-Luc Lagardere 2010-ben, azaz még kétévesen. Érdemes megemlíteni hogy a nyergében ülő zsoké Paul Hanagan pályafutása első Gr1 győzelmét aratta ekkor.

Almanzor egy kiváló származású mén első évjáratának szülötte. Az apamén 2011-ben vonult vissza a versenyzéstől és a 2012-es szezont a franciaországi Haras d’Etreham ménesben kezdte és megmutatta, hogy tehetséges örökítő, így valószínűleg a későbbiekben nagy hatással lesz a világ versenyló tenyésztésére.

A mén igazi tehetsége a többi ivadékában még nem realizálódott, hiszen első évjárata 2013-ban látta meg a napvilágot, de annyi biztos hogy érdemes lesz figyelni az utódait, mivel Almanzor sikere miatt talán még kiválóbb kancákat kap majd a következő szezonokban.

Foto: thoroughbreddailynews.com 

Mérges Enikő