Vow, micsoda győzelem

Mindent megkaptunk attól a futamtól, amely ismét megállított egy nemzetet.

Minden benne volt, amiért imádjuk az ausztrál lóversenyzést. Tömött lelátók, elegáns nézők, frenetikus hangulat, parázs küzdelem és célfotós befutó Flemingtonban. Ezzel a pár szóval össze is foglalható a ma hajnali lóversenyünnep.

Ismét O’Brien-Williams kettőse a nyerő fegyver

Két kiadással ezelőtt a szombaton hírnevét tovább öregbítő Joseph O’Brien szállította a kupát Lloyd Williamsnek. A fiatal trénernek az első, az idős tulajdonosnak a hatodik volt mindez 2017-ben. Most azonban nem ők kerülnek a címlapokra.

A szavakkal nehezen leírható versenyben, ahol 3200 megtétele után négy ló esett szinte egyszerre a célba, a győzelmet…..

Ha mindez nem lenne elég, ennyi döntött.

…a győzelmet tehát Danny O’Brien idomítottja Vow And Declare (Declaration Of War) szerezte meg Craig Willliams-szel, azaz a hazaiak két év után újra otthon tudták tartani a kupát, bár kétségtelenül nem sokon múlott, mert a célfotóban szereplő másik három kiváló telivér mind európai idomítás.

Craig Williams 16. próbálkozásra tudta megnyerni a kupát.

Nagyon megtisztelő ez számomra. Már gyermekként figyeltem ezeket a versenyeket, és álmodtam ezekről az alkalmakról. Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik ma kijöttek. Ez nem csak egyszerűen a legnagyobb versenyünk, amely megállítja a nemzetet, ma a világ minden tájáról érkező lovak célozták meg a kupát, és mi ma egy ausztrál lóval megnyertük ezt.” – mondta Williams.

Danny O’Brien hozzátette: “Hihetetlen dolog történt ma. Nem igazán tudom még elhinni. Hihetetlenül áldottnak érzem magam, hogy elég erős lovam volt ahhoz, hogy egyáltalán a  mezőnyben lehessen. Craig annyira gyönyörűen lovagolta.”

A verseny azonban nem volt zavartalan lefolyású. A célba ugyan a Vow And Declare-Master Of Reality-Prince Of Arran-Il Paradiso sorrendben értek a lovak, de a versenyintézőség interferencia miatt végül a Prince Of Arran-Il Paradiso-Master of Reality sorrendet hirdette ki a nyerő mögött, mindez azt jelenti, hogy Frankie Dettorinak nincs meg a harmadik ezüstérme Ausztrália kirakatfutamából, mert most ő lett a hátrahelyezett, ráadásul nyolcnapos eltiltást kapott.

A nézőszám csökkenése sajnos továbbra is folytatódik. Ma már csak 81,408-an látogattak ki Flemingtonba.

2018 – 83,471
2017 – 90,536
2016 – 97,479
2015 – 101,015
2014 – 100,794
2013 – 104,169
2012 – 106,162
2011 – 105,979

Régen futottak ennyire rosszul a favoritok. Mer De Glace 6., Finche 7., a címvédő Cross Counter 8., Constantinople 13.

A “rosszult” ne szó szerint értsék. Ahogy beharangozónkban is írtuk, ilyen nagylétszámú mezőnynél elengedhetetlen a szerencse, és a hatodik helyezett japán ló mindössze 1 hosszal ért be a nyerő mögött, és csak negyed hosszal előzte meg a Waller idomítást. A kilencedik helyezett sem kapott két hossznál többet.  Nem kell ragozni: parádés verseny volt.

Kép: World Horse Racing Twitter