Viszlát Saratoga!

A nyár vége egyet jelent a saratogai zárással is – na de annak nagyot kell szólnia…

És fog is: ahogyan az augusztus és a lóversenyzés kettőse nem jelenthet mást mint a saratogai meetinget az Államokban, úgy a parádés szezonja sem múlhat el csendben. Helyette az ország legnagyobb alakjaival megtűzdelve, és előre vetítve a jövőbe.

Ma, szombat éjjel 0:47-kor startol ugyanis a „legamerikaibb” futamok egyike. Minden megvan ugyanis, ami az amerikai lóversenyzést azzá tette, ami: homokborítás, középhosszú táv, majd’ 1 millió dollár nyeremény, háromévesen felüli lovak és a csodás Gr1-kategória. Mindegy igazából, minek nevezzük ezeket és hol futják (Gold Cup, Santa Anita Handicap, Pacific Classic, Whitney) – mind egy célra való: hogy kiválogassa az indulókat a Breeders’ Cup Classic-ra.

Ebbe sormintába illeszkedik be tökéletesen minden év saratogai meetingjének egyik csúcsa, a Woodward Stakes (1800 m; $750,000). Saját maga is bájos történetekkel szolgál – két királynőt is vendégül látott hódításuk során, nevezetesen Havre de Grace-t és Rachel Alexandrát – de valódi szerepe nem más, mint egy ugródeszka. Egy megálló a világversenyek felé vezető úton.

Ezek a futamok, mint a Jockey Club Gold Cup és a most szombati Woodward a keleti part gyöngyszemei, melyeket olyan lovak szedegettek fel útjuk során az elmúlt évtizedekben, mint az itt négyszer győzedelmeskedő Forego, a triplázó Kelso, két Hármas Korona bajnok, a duplázó Cigar vagy a tavalyi Év Lova.

Egyikük sem azért lett legenda, mert megnyerte a Woodward-ot, de félreértés ne essék: a lista maga mutatja, milyen erős szelekciós erővel bír a saratogai viadal. Aki a most szombati 14 fős mezőnyből győztesként kerül ki, annak megnyílik az út a Hírességek Csarnokába.

Érdekes módon nem a tavalyi Belmont Stakes győztese (Tapwrit) , sem az Ascot-ot is megjárt turf-ló (Yoshida) vezeti a esélylatolgatók listáját, hanem a versenyzésre 20 napja visszakerülő Gunnevera. A négyéves mén tavaly a helyszínen második lett a Travers-ben, és azóta csak világversenyekben próbálkoztak vele – ahol egy ötödik helyet szerzett a Breeders’ Cup Classic-ban és egy harmadikat a Pegasus-ban.

A 14 fős mezőny bővelkedik az érdekes előzményekben, és szűkölködik a kiemelkedő favoritban, így kimenetele megjósolhatatlan. De hát nem ez teszi izgalmassá a lóversenyt?

Ne feledjék, ma éjjel 0:47-kor valaki rálép a világversenyek zöld útjára. Ne hagyják ki!