Csúcs ez a kanca

Ha a lóversenyzést a stadionokhoz vagy a szállodai besorolásokhoz hasonlítanánk bizony az ausztrál versenyüzem a legmagasabb minősítést kapná tőlünk.

Az ötödik kontinensen még a legnagyobb futamokban is hatalmas mezőnyöket láthatunk, kiválóak a zsokék, trénerek, pályák, speakerek, meglehetősen elegáns és hozzáértő a közönség és ezek összessége miatt minden meeting meglehetősen ünnepi.

Szombaton Rosehill Gardens meg tudta rendezni a múlt heti esőzések miatt elhalasztott szupernapját, amikor is kizárólag black-type futamok kerültek a programba. Öt volt ezek közül királykategóriás így ezekkel foglalkozunk most.

Sajnos nem jött össze a címvédés az európai aspiránsnak.

Mivel állandóan figyelemmel kísérjük a legnagyobb ausztrál lovakat, láttuk, tapasztaltuk, hogy Chris Waller kancája bizony folyamatosan jobb formákat igazolt, mint tavaly. Most is a két szupersztár vívta ugyan a Ranvet Stakes Stakes öldöklő finisét, de az immár hétéves Addeybb most meghajolni kényszerült a kancakedvezményt kihasználó, két évvel fiatalabb Verry Elleegant előtt, így kettejük csatározása immár 1:1-re áll ebben a futamban. Jöhet az újabb csörte a 4 millió dolláros Queen Elizabeth Stakesben?

A racing.com azt írja, hogy Verry Elleegant most lépett be a világelitbe és elérkezett az idő, hogy a menedzsment álmodozhat egy párizsi utazásról.

A kancának nyolcadik, mesterének 120. Gr1-es sikere volt ez.

“Nagyon különleges, hogy ilyen  lovakkal dolgozhatok. Sikerült. Ő igazán szereti a harcot”. – mondta Waller.

I haven’t had that much fun on a racecourse for a very long time. It was so much fun. – ezt már a lovas, a 49. Gr1-es címét nyerő, James McDonald mondotta. Az a finis kívülről nézve nem tűnt annyira szórakoztatónak, de ő tudja.

Örülök a futásnak. Ahogy korábban is mondtuk, ha a legjobbját adja a kanca, nehéz lesz megverni. Addeybb is mindent beleadott, igazán beletette a szívét és lelkét. – ezt már Tom Marquand mondta a “vereség” után.

Némi gyógyír, hogy a Gr3-as Ne Manion Cupot megnyerte egy William Haggas idomítás, nevezetesen a Sea The Moon apaságú Favorite Moon.

A Rosehill Guineas Annabel Neasham hölgytréner első Gr1-es győzelmét hozta Mo’unga (Savabeel) révén, míg a George Ryder Stakes pontosan olyan lett, mint amilyennek vártuk. Kétszázzal a vége előtt szinte az egész mezőny együtt volt és a befutáskor nem kevesebb, mint négy ló került a célfotóra. Think It Over (So You Think) lett a szoros nyerő, az előzetesen sokkal jobb esélyt képviselő Dreamforce és Avilius előtt.

Majd jött a Golden Slipper, a világ legdrágább csikófutama. Amely ismét Freedman sikert hozott, így valóban elképesztő, hogy ez a család mennyire sikeres az újoncok legnagyobb versenyeiben. Stay Inside (Extreme Choice) magasan a mezőny felett, amit majd kéthosszas, könnyű győzelme bizonyított.

Michael nagyszerű munkát végzett a kétévesekkel, mint mindig. Kiválasztotta az optimális időt és a megfelelő módon dolgozta, emiatt ma itt gyönyörűnek tűnt. Azt hiszem ma jobban néz ki, mint legutóbb.” – mondta Richard Freedman.

Tavaly otthon ültünk, és nem volt futónk. Erre ma két lóval szerepeltünk a versenyen és a győztessel jövünk vissza, kissé szótlan vagyok, mert nem igazán tudok mit mondani.” – ezek már Michael Freedman szavai.

A Michael Freedman-Tommy Berry párost talán a jóisten is segítette odafentről, hiszen, amikor Micahel még Szingapúrban trénerkedett, a tragikusan fiatalon elhunyt Nathan (Tommy bátyja) volt a lovasa. (Nathan halálát meséli el a The Cup című film.) Tommy válaszként elmondta, hogy a nehéz időszakban mennyire támogatta őket a Freedman család, így ez valóban egy könnyfakasztó győzelem volt.

A tweetben a bajnok még csikóként:

Így ünnepelt a győztes lovas családja körében:

The Galaxy-ban (Gr1, 1100 m) vártuk a legnagyobb versenyt, de ez nem valósult meg, mert Eduardo tornádóként söpört végig a nagylétszámú mezőnyön és sprintfutamban meglehetősen ritkán látható, három és félhosszas győzelmet aratott. A nyerő papája egy chilei tenyésztés, Host.

Ez röviden a szombati álomnap krónikája, de most hétvégén legalább ennyi izgalom, könny és mosoly vár ránk. Tartsanak velünk.

Nyitókép: @ashbrennanphoto

2 thoughts on “Csúcs ez a kanca

Comments are closed.