Visszatértek

Az előre tervezetteknek megfelelően ennek a cikkecskének, csak a Prix du Moulin de Longchamp futamáról kellene szólnia, de az élet szerencsére átírta ezt a forgatókönyvet.

Brit földön ugyanis szombaton egy kettős visszatérésnek örülhettek a lóversenybarátok.

Haydock Parkban, 77 napos kényszerszünet után, a Gr1-es Sprint Cup Stakes-ben tért vissza sérülése után, a tavalyi kiadást megnyerő Harry Angel. Nem is mozgott rosszul a címvédő. A 2 furlongos táblánál még „kézből” vezette a mezőnyt, de amikor riválisai robbantottak ő ezt már (még?) nem bírta, így végül hatodik helyen ért célba. A győzelmet James Fanshawe idomítottja The Tin Man (Equiano) szerezte meg.

A Gr1-es futamot is háttérbe szorította Európa királynőjének, Enable-nek visszatérése. Az öreg földrész legnagyobb versenyét megnyerő szuperkancát, majd egy éve – egész pontosan 342 napja – nem láttuk versenypályán, de most újra mindenki róla beszél. A Racing Portal szerkesztőségét megszavaztattam szombaton és kivétel nélkül mindenki úgy tippelt: Enable nem fog győzni. Nem tudom kinek mi járt a fejében, de a Gr 3-as, 2400 méteres September Stakes-t nem gyepen, hanem polytrack borításon rendezték, másrészt hiába volt csak három ellenfele John Gosden idomítottjának, köztük volt az a Crystal Ocean is, akiről ha csak annyit írunk: káprázatos szezonja van, nem is írtunk semmit.

Enable (Nathaniel) azonban nem olvasta sorainkat. Frankie Dettori rögtön élre állt vele és komoly tempót diktáltak. Amikor arra gondoltunk, hogy a királynő most fárad el és most fog ellépni tőle Crystal Ocean, na akkor esett le az állunk. Enable olyan stílusban rázta le őt – no meg persze a többieket -, hogy szó szerint kirázott minket a hideg. Nézzék csak!

John Gosden ismét bizonyította, hogy mekkora zsenije ennek a szakmának. Nem erőltette a kanca visszatérését, akkor hozta vissza a „bizniszbe”, amikor egyrészről nem volt veszélyben a hosszú idő óta fennálló veretlenség, másrészről a szupertréner üzent a riválisoknak: senki ne nagyon reménykedjen ARC győzelemben, mert a címvédő visszatért. Naná, hogy a She’s back – harsogta a kommentátor és köszön vissza majd minden angol lóversenylap címoldaláról.

“Ez lenyűgöző volt. Irány az ARC” – mondta Dettori. Érdekesség, hogy a legyőzött mestere, David Probert is elégedetten értékelt és Crystal Ocean is utazik Párizsba.

Ahol lefutották időközben azt a Prix du Moulin de Longchamp-ot (Gr1, 1600 m), ami cikkünk eredeti témája lett volna.

Egy évvel ezelőtt Carlos Laffon-Parias még az Arc és a British Champion Stakes lehetőségeit mérlegelte a Recoletos számára. Idén azonban a szezonnyitó Prix d’Ispahan meggyőzte a mestert, hogy a mérföld fekszik legjobban idomítottjának. Az ascoti szupermezőny azonban túl erős volt neki, de három héttel ezelőtt már csak a nyár főszereplője, Alpha Centauri előtt kellett meghajolnia, tegnap pedig a csúcsra ért Whipper fia.

A legjobb ló és a lovas volt a versenyben. Azt hittem könnyebben fognak győzni, de minden dicséret Wind Chimes-é, tényleg keményen harcolt a végén. Természetesen Olivier (Peslier – a szerk.) szintén minden dicséretet megérdemel, mint mindig. A dolgok normális fázisában, a logikus következő lépés, a Queen Elizabeth Stakes lehet Ascotban, bár remélem, Ő jobb lesz, mint a múltkor” – mondta Laffon-Parias. (Tavaly negyedik volt a Champion Stakesben.)

Ez a hétvége európai krónikája, a visszatérő királynővel. Tartsanak velünk mert a jövő hétvége még ezen is túltesz majd. Hogy milyen érdekességek várnak Önökre? Kövessék továbbra is a Racing Portalt és ígérjük, minden kérdésre választ kapnak majd.

Képek: World Horse Racing és Racing Post twitter