Visszaszámlálás indul!

Már csak másfél hét van hátra a kontinens legnagyobb galoppversenyéhez…

Prix de l’Arc de Triomphe. A futam, amelyet senkinek sem kell bemutatni, és amelyet már tavasztól mindenki szem előtt tart, mint végcél. Ahova mindenki szeretne eljutni, és aminek győztese dicsőségesen ülhet fel Európa trónjára a szezon megkoronázásaként.

Mindössze másfél hét múlva, október 6-án és 7-én ParisLongchamp megnyitja kapuit a nemzetközi küldöttség előtt, így itt az ideje vetni egy pillantást a legesélyesebb idei aspiránsokra.

Enable (Nathaniel)

Nem is kezdhetnénk mással a sort, mint a címvédővel, aki tavaly májustól októberig hibátlanul hódította meg versenypályák sorát Európa-szerte, és annak ellenére övé a legrövidebb odds, hogy idén fel sem lépett a brit lóversenyzés porondjára. Szeptember elején ugyan magabiztosan tért vissza a szintetikus felületen, de kérdéses, ez elég lesz-e a szezon eddigi legjobbjai ellen is.

 

Sea Of Class (Sea The Stars)

A második legjobb sanszot is egy kanca képviseli, aki ráadásul nem kicsit emlékeztet minket Enable tavalyi formájára, ugyanis az ír szupermén lánya május óta olyan topfutamok trófeáit vitte haza, mint az Irish Oaks vagy a Yorkshire Oaks, és tudását mének ellen ugyan még nem csillogtatta meg, de csúcsformában várja ezt az első lehetőséget.

 

Cracksman (Frankel)

John Gosden nem kis armadával érkezik Párizsba, hiszen a címvédő és az egyik legjobb hároméves, Roaring Lion (róla már jópárszor olvashattak mostanában, így mai válogatásunkból kimaradt, de őt is a legnagyobb favoritok között említhetjük csak) mellett ezúttal a tavalyi szezon legmagasabb formáját produkáló ménjét is starthoz állítja a csúcstalákozón. Klasszisa ellenére azonban Cracksman a mezőny egyik sötét lova, ugyanis június óta nem versenyzett – így nem kis feladatot kap visszatérésekor.

 

Waldgeist (Galileo)

Andre Fabre üdvöskéje a mezőny egyik legalulértékeltebb tagja, de – ahogy azt a stabilan 10 alatti odds-ból ítélve a fogadók is érzik – mindenképpen helye lehet a top ötben, sőt, akár a dobogón is, miután négy verseny óta tartó hibátlan szériája során olyan futamokban diadalmaskodott, mint a Grand Prix de Saint-Cloud és az “ARC” felkészítője, a Prix Foy.

 

Kew Gardens (Galileo)

Egy, a nyár elején az istállón végigsöprő vírus miatt Ballydoyle és Aidan O’Brien a vártnál gyengébb évet zárt (legalábbis magához képest, hiszen még így is több remek lovat tudhattak magukénak a szezon során), a St Leger nyertese azonban még nagyban beleszólhat a végső mérlegbe, ha Párizsban úgy hozza a sors. Győzelmi esélyesnek ugyan nem mernénk kikiáltani, de benne lehet a meglepetés – különösen, hogy nyáron már nyert egy Group1-et Longchamp-ban.

 

És a lista ezzel még nem ért véget: Crystal Ocean, Stradivarius, Lah Ti Dar, Talismanic, a már említett Roaring Lion és még klasszisok egész sora várja, hogy – ha a trénerek is úgy látják – október elején megmérettessenek a kontinens Super Bowl-jában, ahol csak a legjobb ló állhat föl a dobogó tetejére.

Mi már tűkön ülünk – és Önök?

Kép: France Galop,