Vihar és villámlás

Csodálatos derbynappal hangolt a szakma és a közönség Flemingtonban, de nagy durranások jutottak Sydney-nek is.

A királykategóriás futamok nyitásaként a mérföldes Empire Rose Stakes, Colette (Hallowed Crown) – Mystic Journey – Hungry Heart sorrendje totális papírforma befutót hozott. No, meg Damien Oliver 124. Gr1-es győzelmét.

Nagy létszámú társaság startolt el a 2500 méteres Victoria Derbyben. A túlsó oldalon nagyon „megnyúlt a mezőny”, és ahogy az lenni, szokott a célegyenesre fordulva tömörödtek az aspiránsok. Amikor kibontakoztak a vezetők színei, világossá vált, hogy Forgot You nem fog  – 80 év után elsőként –  Derbyt és Melbourne kupát nyerni, ahogy csapata szerette volna, mert még a célfotóképre sem fért fel a Trent Busuttin & Natalie Young trénerduó büszkesége, aki az ötödik helyen ért célba.

Azt a robbantást, ami ilyenkor szükséges a győzelemhez Hitotsu (Maurice) mutatta be, így Ciaron Maher & David Eustace idomítottja a derbynyerő. A  tulajdonosi kör azonnal pezsgőlocsolásba kezdett, ahogyan az illik ilyenkor. A kiváló japán fedezőménnek ezzel 1200 és 2500 méteren van Gr1 nyerő ivadéka.

John Allen a múlt heti Cox Plate után most a derbyt is megnyerte.

A sprinterek csúcspartijában, a Coolmore Stud Stakesben egy igazi repülőgépet láttunk, ugyanis Chris Waller eddig csak “bujkáló”, azaz a jó eredményekkel még bőven adós maradó háromévese, Home Affairs (I Am Invincible) kis túlzással kocogva, három hosszal verte ezt a Gr1-es mezőnyt, ami azért is meglepetés, mert két hete csak kilencedik volt az Everestben, míg egy hónapja csak félhosszal vert egy Listed mezőnyt.

Ez aztán az előrelépés. Ő tette ránk a legmélyebb benyomást aznap, így őt tettük a nyitóképre.

Egészen különleges ló. Az utolsó furlongnál nem hittem el, hogy ennyire elől vagyunk.” – mondta a boldog zsoké,  a nap hőse, a négy győztest jegyző, James McDonald. Waller már ötödjére nyerte meg ezt a  sprinttalálkozót.

A versenynap zárásaként éltük át igazán azt az érzést, amit legjobban imádunk ebben a sportban. Négyen szinte egyszerre zuhantak a mérföldes Cantala céljába, így a hideg rázott bennünket az utolsó méterek láttán. A célfotó itt Superstorm-ot (Sebring) látta győztesnek, így Damien Oliver a 125. Gr1-es címét is zsebre tehette. Ebből éppen 25-öt a Melbourne Cup Carnivalon ünnepelhetett.

Sydney-ben, Ausztrália harmadik leggazdagabb versenye nemes küldetést (is) magára vállalt. A 7,5 millió dollár összdíjazású Golden Eagle győztes tulajdonosa 750 ezer dollárt utalt egy jótékonysági szervezetnek. Minden futtató előre nyilatkozott, hogy lova győzelme esetén kinek a számlájára utalja a 10%-ot.

A hatalmas érdeklődéssel várt start előtt Eduardo (Host) még nyert egy 1 millió dolláros összecsapást 8. születésnapján.

Minden szem a  startgépre szegeződött és indulhatott a speciális kiírású, 1500 méteres futam, amely még nem kapott Gr1-es besorolást, hiszen ez volt a harmadik kiadása.  A lovakat kiválóan készítették fel, hiszen nyoma sem volt “kiszakadásoknak” kétszázzal a  vége előtt szinte nyerő sansza volt még mindenkinek. Százzal a vége előtt gyújtotta be a rakétákat a nehezen utat találó I’m Thunderstruck (Shocking), aki végül learatta a babérokat.

Nyergében Hugh Bowman, aki a befutás után nem sokkal így nyilatkozott.

A 750 ezer jótékony dollárt a Camp Quality kapja, amely egy rákbeteg gyermekeket és családjaikat segítő, támogató nonprofit szervezet.

A szupervihar után a villámlás is lecsapott tehát Ausztráliára, de ezt cseppet sem bántuk.

Mi is kiválóan szórakoztunk, de ilyen volt a hangulata helyszínen,  Rosehill Gardensben:

Holnap a Melbourne Cup beharangozójával jön Papp Virág.

Kép: @inglis_sales Twitter