Versenyek az Aranyparton

Az év első nagy durranásán a világ legjobb zsokéját is láthatjuk lovagolni.

Vagy mégsem?

Miközben az egész világ Ausztráliáért aggódik és több mint félmilliárdra becsülik az elpusztult állatokat, az Aranyparton ünnepre készülnek.

Szombaton rendezik ugyanis a Magic Million árveréseket promótáló futamokat, Gold Coast versenypályáján (Brisbane, Queensland). Már többször leírtuk, hogy az ausztrálok mennyire értenek a lóversenyzés népszerűsítéséhez. Gyakorlatilag egész héten az előkészületekről szólnak a híradások. Minden nap események sora reklámozza a szombati meetinget, a lovaspólótól kezdve az óceánparti versenyekig. Az idei esztendőben ráadásul a lóversenyzés globális ikonja, Frankie Dettori is a helyszínen van, aki főkolomposként, naná, hogy mindenből kiveszi a részét.

A szombati versenyek egyike sem Group besorolású, de a versenynap mégis egészen ünnepi. A kapukat ugyanis már reggel 9 előtt nyitják, majd az ott szokásos divatbemutatók és a nézők számára létrehozott szintén óceánparti versenyfutás után következnek a  hatalmas díjazású lóversenyfutamok. Meglepetten tapasztaltuk a program átböngészése után, hogy Frankie hiába van a helyszínen és hiába segített a promózásban egész héten, a versenynapon az olasz világsztárt  bizony senki sem ülteti.

Elsőként a jövő reménységei, a kétévesek csatáznak majd a Magic Millions 2YO Classic 2020-ban a 2 millió dollárért, amelyből az 1200 méter után győztes (gazdája) 1,160 ezret kap. Természetesen maximális mezőny és többen tartalék státuszban, hiszen az egyrészről jó felmérő az őszi nagyversenyek előtt, másrészről a pénzdíj sem elhanyagolható. Peter és Paul Snowden idomítottja Aim (Star Witness) a fogadók kedvence.

A Magic Millions 3YO Guineas 2020-ban (1400 méter, a pénzdíj ugyanannyi) akad egy szuperfavorit. Olyannyira, hogy e sorok írásakor  a nyitóképen látható Alligator Bloodon kívül, minden más aspiráns oddsa 10 feletti. A hároméves All Too Hard apaságú herélt eredménysora igencsak tiszteletet parancsoló. Nyolc versenyéből hetet nyert meg és egyetlen vereségét annak a Super Seth-nek köszönheti (a Caulfield Guineasben), aki most nem indul. Stephen Brassel a Racenet szakírója viszont azt írja: akit nem elégit ki a szuperfavorit 1,75-ös szorzója, mindenképpen Superium jó futásában bízhat, mert ő december végén szoros második volt 1200-on és trénere, Joseph Pride szerint az 1400 sokkal jobban fog feküdni számára.

Remek szórakozás vár tehát ránk szombat reggel. A bökkenő csak az, hogy ezeket a versenyeket aligha tudjuk idehaza élőben követni.

Kép: Yahoo Sporst Australia, Sky Racing