Végső búcsú

Augusztus első vasárnapja fekete napként íródott be a nemzetközi galoppversenyzés történelemkönyvébe.

Valójában arról kéne beszámolnunk Önöknek e versenynap kapcsán, hogy Deauville gyepén Signs Of Blessing hatalmas győzelmet aratott a Prix Maurice de Gheest (Gr1, 1300m) futamában, viszont egy tragikus esemény sajnálatos módon teljesen átírta a forgatókönyvet.

A nagydíj előzetesen favorizált párosa, a hongkongi Gold-Fun és Christophe Soumillon ugyanis akkorát bukott a célegyenesben, hogy a hétéves heréltet azonnal el kellett altatni. Így a versenynapi beszámoló helyett most a szuperló búcsúztatóját olvashatják a következőkben.

Le Vie Dei Colori 2009-es születésű, ír földön tenyésztett fia hazájában ígéretesen kezdte a versenykarrierjét: egyetlen kétéves-kori futásakor második helyet szerzett, majd háromévesen mindjárt egy győzelemmel mutatkozott be. Ezután került Hong Kongba, Richard Gibson istállójába, ahol gyorsan hozzászokott a megváltozott körülményekhez, és a második futását már győzelemmel abszolválta. Ezután négyévesen futott legközelebb, és tovább javulva zsinórban kétszer is diadalt aratott, a másodikat ráadásul a Gr1 szintű Hong Kong Classic Mile futamában könyvelhette el. Innentől kezdve jóformán csak nagydíjakban állt starthoz.

Élete 31 futásából 26 stakes versenyben történt, tehát mindig a legjobbak között szerepelt, az elit versenylovak táborához tartozott. Összesen 11 győzelem szerepel a neve mellett, melyek közül az említett Gr1 győzelmen kívül további kettőt is a legmagasabb szinten ért el: 2014 márciusában a Queen’s Silver Jubilee Cup során nem talált legyőzőre, míg a tavalyi év februárjában a Chairman’s Sprint Prize futamában dicsőült meg. Legértékesebb sikerei során olyan klasszis (és többszörös Gr1-győztes) telivéreket vert meg, mint Dan Excel és Aerovelocity. Érdekesség, hogy első kettő, és utolsó kettő versenyén kívül az összes többit a csodálatosan szép Sha Tin versenypályán futotta.

Idei mérlegében győzelem már nem szerepelt, ugyanakkor nagyon értékes helyezéseket szerzett, és minden alkalommal pénzért futott. Éppen Aerovelocity-től kapott ki a Centenary Sprint Cupban (Gr1), illetve angliai debütálásán, a Royal Ascot egyik legjelentősebb futamában, a Diamond Jubilee Stakes-ben (Gr1) több ló heroikus küzdelmét követően csupán egy nyakhosszal maradt le Twilight Son mögött.

Életének utolsó perceiben 

A vasárnapi francia nagydíjban tehát Soumival egyértelmű favoritként várták a startot, de mindannyiunk bánatára a célt már nem érték el… Szívszorító és mérhetetlenül keserű véget ért ez a nagyszerű történet, nehéz is róla írnunk. Alig valamivel több, mint 100 méter választotta el őket a célt jelentő képzeletbeli vonaltól. A lehető legnagyobb sebességnél, a végső küzdelemben, középmezőnyben száguldva bukott fel, örökre. Soumillon a bukás után saját lábán hagyta el a pályát, ám a versenynapon már nem ült lóra. Gold-Funnak viszont a véget jelentette mindez, számára Deauville – a világ egyik legszebb lóverseny színtere – lett a temető. Isten veled, bajnok!

Kedves Olvasóink! A fenti írás a sorok szerzőjének búcsúja is egyben. Köszönet a Racing Portal szerkesztőségének a lehetőségért, illetve mindazoknak, akik az elmúlt közel négy év során olvasták az írásaimat.

Kiss Barbara, Fotók: twitter