Végre (itt is) belecsaptunk!

Franciaországban a szezon első klasszikusaiban vetélkedtek a háromévesek.

A többszörös halasztás és folyamatos találgatások után tegnap végre elrajtoltak az év első francia klasszikusai, ahol a külföldi indulók hiánya ellenére sem kellett lemondanunk a parázs végjátékokról.

A mének Poule d’Essai des Poulains-jában (Francia 2000 Guineas) Earthlight neve ugyan végül nem szerepelt az indulók listáján, a Godolphinnak azonban nem volt oka búslakodni, ugyanis helyette istállótársa, Victor Ludorum remekelt és ért haza nagyon magabiztosan, ráadásul egészen remek idővel, 1:34.14 alatt teljesítve a mérföldes egyenest.

Shamardal fia ezzel gyorsan jelezte, hogy idén is helye lesz az élvonalban; Andre Fabre mester idomítottja tavaly veretlenül hozta el a Prix Jean-Luc Lagardére (Gr1) trófeáját, idei debütálásán azonban be kellett érnie egy harmadik hellyel a Prix de Fontainebleau-n (Gr3) The Summit és Ecrivain mögött, akik nem mellesleg ezúttal is szerepeltek az ellenfelek között, előbbi másodikként, utóbbi utolsóként végzett.

“A start előtt nehéz eset tud lenni, de a verseny folyamán könnyen lovagolható. Elvolt a saját buborékában és tette a dolgát. Nagyon tehetséges és egyenes mén. A mai teljesítménye elég jó volt.” – nyilatkozta a győztes lovasa , Mickael Barzalona az Equidiának.

Ami a folytatást illeti, a pej következő feladata a Prix du Jockey Club (Francia Derby) lesz, utána pedig vélhetően a Grand Prix de Paris-ban lép majd pályára.

Amíg azonban a “fiúknál” Victor Ludorumnak nem akadt kihívója, a kancák – pontosabban Dream and Do és Speak of the Devil – egy eszméletlenül kiélezett csatát szállítottak a nagyközönségnek. Az utolsó furlongig négyen szinte fej fejt haladtak, majd mikor a finisben Speak of the Devil végre ellépni látszott ellenfeleitől, Dream and Do hihetetlen hajrával megrohamozta és célfotóban el is orozta előle a Poule d’Essai des Pouliches fődíját.

 

Siyouni lánya korábban eddig mindössze kétszer szerepelt black-type versenyben, azok is “csak” Gr3 besorolásúak voltak, több mint kielégítő királykategóriás bemutatkozása után azonban friss évjárat-elsőként folytathatja a Prix Saint-Alary-ban, a Prix de Diane (Francia Kancadíj) ugyanakkor még kérdéses.

Ráadásul nem csak a lónak, de idomárjának, Frédéric Rossinak is ez volt első győztes szereplése a nagypályásokkal, nem is csoda, hogy kitörő lelkesedéssel nyilatkozott a futam után:

“A deauvillei pályán mindig szerencsém van! Imádok ide jönni. Nagyon érzelmes vagyok, hiszen ez az első Group 1-es győzelmem. Dream and Do egy bajnok. Mindig, mikor fut, a verseny olyan, mintha egy álom lenne. Egy mérföld a maximum távja, Maxime Guyon pedig tökéletesen lovagolta.”

Fabrice Chappet ugyan bosszankodhat, hogy ilyen kevéssel csúszott le az első helyről, az azonban kétség kívül okot ad az örömre, hogy a szezon első kiemelt kancafutamában mindkét (Wootton Bassett apaságú) aspiránsát, név szerint Speak of the Devilt és Magevát is a dobogón tudhatja.

Miután pedig a keletiek és a franciák felborzolták a hangulatot, hétvégén a brit Guineas Weekend következik a Coronation Cuppal megspékelve, míg a tengerentúlon három Gr1-es futamban csapnak össze a nyugati part legjobbjai Santa Anita Parkban.

Képek: France Galop twitter