Van még remény Maisons-Laffitte újranyitására?

A France Galop döntése nyomán jövőre nem nyitja meg kapuit a legendás párizsi pálya – de mennyire végleges a bezárás?

Idén márciusban már beszámoltunk róla, hogy a France Galop pénzügyi problémák miatt 2020-ra bezáratta az 1878 óta üzemelő, nagy múltra visszatekintő fővárosi versenyhelyszínt, Maisons-Laffitte-ot. Ugyan a kapuzár hivatalosan csak jövő szezonra szól, ezalatt a 24 versenynap, beleértve három Gr2-futam átkerül másik pályára – az üggyel kapcsolatban semmi sem biztos, ráadásul nagyobb probléma, hogy önmagában nem csak a pálya, hanem az egész francia lóversenyzés anyagi válságának következménye.

“Ide köt a családfám. Maisons-Laffitte-ban születtem. Ez egy mitikus, világszerte ismert pálya és nem tudom megérteni, miért döntött így a France Galop. Ez nem megoldás” – mondta a lezárásról a zsokélegenda Freddy Head.

Pedig még a helyi polgármester, Jacques Myard is minden követ megmozgatott, hogy mikor költségcsökkentésre kerül a sor – ami láthatóan elkerülhetetlen volt -, ne így kompenzálja a France Galop a fogadási forgalom esése miatti pénzhiányt. Megalapította a Société des Course-t, amellyel igyekeztek átvenni a helyi nem-verseny műveleteket. Rendszeresen szerveztek eseményeket a pályára, valamint egy fitneszrészleget is megnyitottak a bevételek növelése érdekében.

Jacques Myard polgármester mindent megtesz a pálya megmentéséért, eddig azonban sajnos nem járt sikerrel

Maisons-Laffitte tágas alaprajzával, csodálatos jártatójával, jó istállórészlegével és remek élményt biztosító lelátójával kétség kívül az egyik legjobb pálya Párizsban, mostanában azonban sajnos ritkán látni tömeget a versenynapokon, a TRC újságírója, John Gilmore is szomorúan szembesült ezzel az október 29-i utolsó alkalmon, az itt tartott lovak száma pedig negyedére csökkent 1952 óta, jelenleg az ötszázat sem éri el.

A bezárás azonban nem csak az így drágább helyszínekre költözni kényszerű trénereknek kerül sokba: a jelenleg itt dolgozó 42 emberből 31 veszíti el az állását, az ilyen mértékű bevételhiány miatti leépítés pedig komoly költségeket vont maga után az adótörvény szerint, a pálya fenntartása után pedig továbbra is fizetni kell az évi 285 365 eurót és további 187 211-et az uniós törvények miatt, eladni pedig nem tudják, ugyanis a közeli folyó miatt állandó az árvízveszély.

Abban azonban szinte mindenki egyetért, hogy Maisons-Laffitte bezárása nem megoldás. Ráadásul további 141 pálya üzemel az országban – azoknak hogy fogják fedezni a költségeit az egyre csökkenő bevételekből?

Főszerkesztőnk helyszíni élményei a pályáról itt olvashatóak.

A cikkben leírtak forrása a Thoroughbred Racing Commentary.

Képek: Racing Post, France Galop