Valóra vált álom – csak valaki másé

André Fabre és csapata bizonyára az év legboldogabb ünneprontói lettek tegnap délután Longchampban.

A Prix de l’Arc de Triomphe-ot mindig hihetetlen várakozás övezi, elvégre a klasszikus távú turf legnagyobb összecsapása – bátran kijelenthetjük – nem csak Európában, hanem az egész világon. Hát még ha potenciális triplázó lép pályára, hogy ő legyen az első, aki messzebb jut a futam történetének eddigi (Enable-t nem számolva) hét duplázójánál.

Nincs olyan lóversenyrajongó széles e világon, aki ne lenne tisztában azzal, hogy Nathaniel lánya az egész szezonban sikert sikerre halmozó Frankie Dettorival a hátán tegnap délután megkísérelte a lehetetlent. Legutóbb szintén egy kanca, Tréve állt hasonló feladat előtt 2015-ben, ám végül Golden Horn győzelmével ért véget a futam – mindenki izgatottan várta, vajon a történelem megismétli-e önmagát.

A hétvége során többször eleredt az eső, ami tovább kedvezett a Juddmonte rutinos sztárjának. Enable-t és Dettorit lóversenyen alig tapasztalható ujjongás fogadta, ahogy a lovak elsétáltak a nézők előtt úton a startgéphez. “Innentől minden csak Frankie-n múlik” – mondta az ITV kommentátora. Nem így lett.

 

Az olasz ugyanis kiválóan lovagolta az ötéves kancát, végig a vezető lovak mögött helyezkedett vele kis távolságon belül, majd a célegyenesben egyenes út volt a klasszis előtt, hogy átírja a történelmet. Korán az élre állt, ott azonban nem tudott újítani; kívül villámcsapásként érkezett Waldgeist, aki egy rövid ideig csatázott Gosden üdvöskéjével, majd különösebb megerőltetés nélkül lehagyta, ezzel eloszlatva a rajongók vágyait, közben pedig fantasztikus napot szerezve csapatának.

Elvégre vágyhat-e többre egy tréner, mint a kontinens legrangosabb versenyében letaszítani a trónról a világ legjobb kancáját, ezzel négyévnyi vendéghegemónia után otthon tartva a díjat? Nem véletlen, hogy Pierre-Charles Boudot – aki kiválóan lovagolta a sárgát és annak ellenére sem esett pánikba, hogy a célegyenesben csak nehezen találtak utat – azonnal hatalmas ünneplésben tört ki Galileo fiának nyergében, miközben valószínűleg még ő sem hitte el, mit vittek épp véghez.

“Nagyon büszke vagyok, hogy Waldgeistnek sikerült legyőznie egy ilyen fantasztikus kancát” – nyilatkozta eufóriában úszva Fabre mester, aki nyolcadjára emelhette magasba az Arc-trófeát. “Odavagyok az örömtől. Ascotban nagyon magabiztos volt, a futam előtt Pierre-Charles mondta, talán nyerhetünk.” Úgy tűnik, erről még a trénerzseni is csak álmodni mert – mostanáig. “Az Arc mindig egy nagy verseny, ahol a legjobb mének és a legjobb kancák csapnak össze.”

Az ötéves sárga ezzel hosszú út után megkérdőjelezhetetlenül felért a csúcsra: első Gr1-trófeáját kétévesen nyerte, azóta pedig további kettőt, folyamatos remek helyezések mellett, mégsem kapott soha őt megillető figyelmet – a legendás negyedik után ez bizonyára másképp lesz.

És hogy a helyezettekről se feledkezzünk meg! Enable 1 3/4 hossz hátránnyal második, ezzel véget ért több mint két éve tartó veretlenségi szériája, de legyünk őszinték: ez nagyon rég érett már. Tavaly ugyanitt a nála egyértelműen jobban teljesítő Sea Of Class-nek csak néhány méteren múlott a trónfosztás, az idei nyár pedig folyamatos kicentizett győzelmek sorozata volt. A remek kanca érdemeiből ez persze nem von le, de be kell vallanunk, nem véletlenül nem lett belőle a futam történelmének első triplázója.

Enable ezúttal ugyan nem nyert, mégis győzteshez méltó ünneplésben részesült

Harmadik helyre a Francia Derby (Prix du Jockey Club) nyertese, Sottsass ért oda, aki ezzel három egymást követő évjáratverseny-siker után a legnagyobbak között is tisztesen helytállt, és akinek kíváncsian várjuk következő szereplését a Champion Day-en, míg a negyedik-ötödik helyet az ezúttal gyengébben záró Coolmore hozta el Japan, illetve Magical révén – mindkettő kisebb csalódásnak tudható be. A teljesség kedvéért még azt is eláruljuk, a cseh aspiráns, Nagano Gold nyolcadikként végzett, ami közép-európai lótól több mint kielégítő.

Ez volt tehát a 2019-es Prix de l’Arc de Triomphe, az ünneprontók ünnepe. A hétvége azonban még bőven tartogatott meglepetéseket, melyekről holnap részletesen beszámolunk itt, a Racing Portalon.

Képek: France Galop, Racing Post