Valóban NAGYszombat

Micsoda szombat Európának (is).

Ausztrália ismét a legszebb arcát mutatja, és nem csak azért imádjuk a “kenguru galoppot”, mert ott zajlanak még a versenyek.

Vargáné Tavaszi Gyöngyitől tudjuk, hogy az egész Haggas csapat egy órával később kezdte a napi munkát Newmarketben, hogy a képernyők előtt drukkoljanak, az istálló kedvencének. Nos, igencsak hangos lehetett a közösségi tér, mert Addeybb (Pivotal) abszolút méltó utódja lett a „nagy Winx-nek”, és káprázatos stílusban nyerte a 4 millió dolláros Queen Elizabeth Stakest (Gr1, 2000 m).

Még az ausztrál szaklapok is azt írják, hogy ez a győzelem nem csak Varga Zoliéknál csalt mosolyt az arcokra, hanem egész Nagy-Britanniában, ahol a lóversenyzés szerelmesei vágyakozva figyelik a külföldről érkező futamok videofelvételeit. Haggas természetesen tervezte, hogy a helyszínre utazik, de ezt a világméretű utazási korlátozások miatt ezt nem tehette meg. Addeybb a verseny első európai győztese. (A 2011-es francia derby hőse, Reliable Man 2013-as győzelmekor már ausztrál tréningben állt, Chris Wallernél.)

Nagyon félelmetes és tényleg lenyűgöző volt. Reméltem, hogy jól fog futni, de hát ebben a sportágban soha nem mehetsz biztosra. Amint lehetséges hazahozom, hiszen mindig ez volt a szándékom, és ha egészséges marad az európai szezon után, őszre ismét visszatérhet Sydney-be.” – mondta a mester Angliából. (Jókedvét még az sem rontotta el, hogy másik idomítottja, Young Rascal csak hetedik lett a Sydney Cupban.)

Nem tudott tehát címet védeni Chris Waller, mert Verry Elleegant ismét kiválóan futott, de ismét meghajolni kényszerült az európai telivér előtt, és csakis előtte.  A fiatal angol zsoké, Tom Marquand viszont berobbant az elitbe, mert három hét alatt immár kétszeres Gr1-es nyerőként beszélhetünk róla. Jövő szombaton még vár rá egy lovaglás az All Aged Stakesben (Gr1), de ezt követően hazatér Angliába.

Szintén otthonában nézte a versenyt és konstatálta 143. Gr1-es sikerét a First Lady. A Legacy Stakest (1600 m 3é+ csak kancák, 500 e AU$) szintén magabiztosan nyerte az immár hatéves kanca, Con Te Partiro (Scat Daddy), aki egy hete csak hatodik volt a Doncaster Mile-ban, de március 14-én nem talált legyőzőre az 1500 méteres, Group 1-es futamban. Érdekesség, hogy mindkét győzelmét olyan versenyben szerezte meg, ahol névadó szponzorként feltűnt a Coolmore.

Nem tudom még mi lesz a jövője. Még nem beszéltem a tulajdonosokkal. Ha esetleg ez volt az utolsó futása, akkor igen stílusosan fog távozni.”– mondta Waterhouse. Ezzel folytatódik a „Waterhouse-Bott álomősz” Sydney-ben.

Az előbb már szóba hoztuk a Sydney Cupot, amelyben Etah James (Raise The Flag) a 3200 méteres verseny, állóképesség-teszt kiadásában bebizonyította azt, hogy mennyire kiváló versenyző. A Ciaron Maher és David Eustace által képzett hétéves kanca, már kedden kiválóan ment, és amikor Glenn Boss leszállt róla ezt mondta: „Nagyon gyors volt. Csak repült. Azt mondtam a Ciaronnak, hogy ez lesz a legjobb 30/1-hez adott Group 1-es ló, amivel valaha is versenyzek.” Tehát ezt kedden mondta.

A győzelem után pedig ezt: „Őszinte leszek. Azt hittem az angol kanca fogja nyerni, de mindenképpen az első háromba vártam magunkat.

Ezzel megszakadt Boss 16 éves rossz szériája, hiszen Sydney Cupot 2004-ben, a csodálatos Makybe Divaval nyert utoljára.

Maher szerint Etah James könnyű súlya (51,5 kg) és Boss nagyszerű lovaglása volt a tökéletes recept a Sydney Cup sikerhez.

Időrendben elsőként futották, de nálunk a kiadás végére került az Australian Oaks (Gr1, 2400 m, 500 e AUD), amely Godolphin győzelemmel zárult, mert Colette zsinórban negyedik győzelmét aratta, szintén Glen Boss-szal. Ezzel a fiatal tréner, James Cummings folytatja a családi hagyományokat, hiszen nagyapja, Bart hétszer, míg édesapja, Anthony 1988-ban nyerte meg ezt a  futamot. További érdekesség, hogy

a mostani nyerő papája, Hallowed Crown szállította a fiatal James számára az első Group 1-es trófeáját 2014-ben, most pedig a lánya révén ünnepelhetett.

Mivel fiatal vagyok még, talán van még bennem pár Group győzelem, de azt hiszem Önök is értik, hogy ez a mai miért ennyire különleges számomra.” – mondta Cummings. A nap hősének, Glen Bossnak viszont ez már a negyedik Oaks kupája a sorban.

Ez volt tehát a The Championships második felvonása Sydney-ből. Abszolút világszínvonalú versenyeket csodálhattunk két szombaton át. Az ausztrál szezon azonban még csak fékez, de nem ér véget. Jövő szombaton ismételten két felsőkategóriás ütközet vár ránk. Tartsanak velünk és maradjanak otthon!

Képek: Bradley_Photos, twitter, At The Races twitter