Ünneprontók ünnepe

Kedves Olvasóink! Egy igazi szubjektív vélemény jön, néhány tényadattal alátámasztva. Nem baj, ha nem értenek egyet. Írják meg azt is bátran!

Ma, amikor minden sportág új rajongók (és művelők) toborzását tartja legfontosabb küldetésének, az angol lóversenyzés érzésem szerint nagyon rossz irányba tart. Hiába gyönyörűek a pályák, elegánsak (bár legtöbbször kissé részegek) a nézők, és hiába a példátlan marketingtevékenység, az elmúlt napok történései nem a brit lóversenysport jó hírét kürtölik világgá. Hogy miért mondom mindezt? Mert az elmúlt hetekben égbekiáltó szabálytalanságok történtek a pályákon és hajmeresztő döntések születtek a versenybírói szobákban.

Ragadjuk ki a három legvitatottabbat.  Yorkban, a Great Voltigeur Stakes-ben Storm The Stars gyakorlatilag egy métert nem halad egyenesen a finisben. Nézzék meg a videót mondjuk 2:02-től, sodródik a külső barrier felé, majd (2:16-tól) befelé. Nem túlzás azt állítani, hogy mind a 3 riválisát akadályozta kisebb–nagyobb mértékben. Hogy itt nem módosítottak a meglehetősen vaskalapos versenybírák a sorrenden, az a világ igazságtalansága, hiszen a távoszlopon belül az egyenes irány tartása kötelező.  A képen a nyerő éppen „befelé” sodródik és egyértelműen akadályozza Bondi Beach-et.

A tegnapi napon aztán „kitört a világháború” a lóversenysportban. A két legjobban várt verseny végeredménye egyaránt a zöld asztalnál dőlt el. Kezdjük a Legerben történtekkel. Rögtön le kell szögeznünk, itt Storm The Stars tökéletesen „egyenesen” vágtázik, azaz semmi gond nincs vele. Annál több van Simple Verse-zel. Lovasa bordó dresszben, jó pozícióban a falon. Andrea Atzeni többször is megpróbál kijönni onnan (pl. a videón 2:18-nál), de ez nem sikerül neki, mert nincs helye. 2:39-nél szinte reménytelen a helyzete és 2:41-nél csúnyán meglöki Bondi Beach-et. Így megvan a hely és vágtázhat a cél felé.

 

Azonban, ha megnézzük Storm The Stars helyzetét, a szembekamera sem kell hozzá, hogy észrevegyük, a kanca „kifelé tolja” az O’Brien idomítást, azaz minimum kétszer volt fizikai kontaktus közöttük.  Végre a versenyintézőség helyesen cselekedett és felcserélte a sorrendet, így bármennyire is sajnáljuk, hogy kanca nem írt történelmet, ez a döntés teljesen jogosnak tűnik. Mindenkiben joggal merülhet fel viszont a kérdés: mitől lettek hirtelenjében ilyen tökösek a versenybírák, azaz vajh nem azért kapott-e Bondi Beach „kárpótlást”, mert legutóbb igazságtalanul fosztották meg jogosnak tűnő győzelmétől? No mindegy, itt legalább látszólag győzedelmeskedett az igazság. Ami aztán az évezred galoppfutamában történt, arra végképp nincs magyarázat.

Kiváló vezető szerkesztőnk így írt az esetről: „Free Eagle először szorosan, majd egyre a pálya belseje felé haladva (ezzel Found-ot a korláthoz kényszerítve) közeledett a lassan már helyezett pozícióba visszaeső Golden Horn-hoz, aki pedig megugrott, mikor Found megjelent a belső oldalán. Gyors irányváltása Free Eagle-be vezette bele, aki bár szintén nem tartotta be a kötelező egyenes irányt, jóval lassabban közeledett újfent a belső ívhez. Ütközésük után megszakadt a lendülete is, és végül harmadik helyen érkezett be az a ló, aki biztos győztesnek tűnt a célegyenes elején. „

No kérem, először is ezt a futamot mi az évtized galoppfutamának harangoztuk be, de tévedtünk. Ez az évezred futama volt. Nem emlékszünk ugyanis olyanra, hogy egy Gr1-es partiban csak és kizárólag Gr1-es bajnok induljon, és ezek a kiváló telivérek összesen 20 Gr1-et nyertek korábban.

 

 

A futam azonban egy „igazi vérengzést” hozott. A kolléganőm által említett első eset, sem volt semmiképpen sem szabályos, de a kanyar bejárata után nem sokkal történt (videón 1:41-nél). Ami azonban 1:55-nél látható, én magam olyat még nem is láttam soha. Golden Horn trénere szerint megijedt a lelátó okozta árnyéktól és ezért jobbra ugrott. Már bocsánat, de ez kit érdekel? Kit érdekel, hogy a derbynyerő mitől ijedt meg? Egyértelműen csúnyán akadályozta Free Eagle-t. Ennyi. Szerintem a többi rizsa. A futam befutási sorrendje változatlan maradt, holott itt minimum 2 ló ellen követtek el kisebb-nagyobb szabálytalanságot.

Egyszerűen nem értem, hogy a brit versenybírák, miért nem mernek/akarnak stb. a futamok végkimenetelébe beavatkozni, ha a televíziós lassítások egyértelműen megmutatják ma már a vitás helyzeteket több kameraállásból is. A stewards room-ban a modern technika minden vívmánya rendelkezésükre áll, de ők egyszerűen merevek és vaskalaposak. Bár, ha azt nézem, hogy a Legerben be mertek avatkozni, talán kijelenthetjük: van remény. Nagyon ráférne a brit lóverseny döntéshozóira egy generációváltás.

Foto: Sporting Life