Ünnepi záró-megnyitó

Flemington nem kevesebb, mint 4 Gr1-futammal melegít a jövő heti Melbourne Cup-ra.

Az ausztrál galopp kedvelői valószínűleg tisztában vannak vele, mit nyújt Flemington évről évre november elején, a laikusok kedvéért azonban még egyszer szólunk róla. Az év nagy részében a pálya valamivel kisebb jelentőséggel bír, mint Sydney két lóversenyparkja vagy Caulfield, ebben a két hétben azonban minden tekintet a victoriai helyszínre szegeződik.

Nem véletlen, hiszen topfutamok sora rajtol el, mialatt Flemingtonban két héten keresztül zajlik a Spring Carnival fergeteges záróünnepe. Szombaton 4 Gr1-versennyel veszi kezdetét a nagy finálé, melyeket egyesével meg sem kísérlünk beharangozni.

A közülük kiemelkedő főfutam azonban mindenképp érdemes a figyelmünkre, így nem mehetünk el mellette szó nélkül.

Idén 164. alkalommal rajtol el a Victoria Derby, melyben a hároméves reménységek a klasszikus távnál valamivel hosszabban, 2500 méteren csatáznak az idéntől már 2 milliós összdíjazás minél nagyobb részéért. A hivatalos Ausztrál Derby-t ugyan az áprilisi The Championships-en futják, sokan mégis ezt a versenyt tartják a kontinens első számú hároméves-csatájának.

(Ausztráliában az Egyesült Államokhoz hasonlóan rengeteg Derby nevű klasszikus futam rajtol el, egyaránt magas besorolással, és az ATC (Australian Turf Club) ugyan az áprilisi randwicki összecsapást jelölte ki a nemzet derbyjeként, a nagy hagyományokra visszatekintő victoriai kiírást rengetegen előbbre tartják a sydneyi futamnál – de hogy akkor most melyik a fontosabb, az egy jóval hosszabb cikk témája lenne, és nem is áll szándékunkban választani.)

Esélyeket a mezőny viszonylagos tapasztalatlansága miatt nem csak nehéz, de értelmetlen is lenne elemezni, mindenképp meg kell azonban említenünk Thinkin’ Big (a képen) nevét. Gai Waterhouse ménje néhány hete elszórta a Caulfield Classic mezőnyét, még a COX Plate is szóba került a tervek között, ez azonban kétség kívül reálisabb feladat lesz High Chaparral fiának.

Tőle formában csak két, illetve 3 kilóval marad el Stars Of Carrum és Aramayo, akik megnehezíthetik a favorit dolgát, de, mint néhány sorral feljebb írtuk, nem egyértelműek az erőviszonyok – a mezőny 18 lovának bármelyike elorozhatja a trófeát.

Arra azonban, hogy végül ki is dicsőül meg Flemington gyepén, csak szombat hajnali 5:50-kor kapunk majd választ.

Képek: Racing Post, racenet.com.au