Ünnepi sorozat – 1. rész

Tradíció a pénz felett

A Royal Ascot  (RA) a világ elsőszámú (sík)lóverseny eseménye. Kizárólag Angliában van arra példa, hogy egy meeting öt napon át (keddtől szombatig) tartson. A RA azonban mind közül kiemelkedik. Hogy miért? Kezdjük az elején.

1711-ben Anna királynő versenypályát építtetett, saját birtokán, egy Berkley grófságbeli széles és a windsori kastélytól nem messze fekvő mezőn, afelett érzett örömében, hogy ott teljes sebességgel ki tudja lovagolni hű hátasát. Még abban az évben, augusztus 11-én le is futották az első versenyt, és ki gondolta volna akkortájt, hogy micsoda hagyomány indul útjára, hiszen

az idei kiadás már a 309. lesz.

A hagyomány azonban csak egy dolog, mára a 30 hatalmas presztízsű verseny miatt, mindenütt a „The Greatest Race Meeting in the World” felirat olvasható a pályán és a média-felületeken. Ugye nem kell lefordítani?

 

1807-ben vezették be az ascoti versenyek híres és megalkuvást nem tűrő „dress-code”-ját, azaz az öltözködési előírásokat. A királyi páholyba, a Royal Enclosure-be kizárólag fekete, vagy szürke zsakettben és cilinderben léphetnek be a meghívott férfiak, míg a hölgyek a ruházati előírásoknak megfelelően kosztümöt vagy koktélruhát viselnek, ahhoz illő, díszes kalappal. Természetesen az öltözködésben a páholyon kívül, a nagytribünön is az elegancia a mérvadó: a látogatók között csak öltönyös férfiakat, és kosztümöt viselő, kalapos hölgyeket láthatunk, hiszen a lóversenypálya területén tilos fedetlen vállal, vagy akár rövidnadrágban, lezseren megjelenni. Elég megnézni a kép előterében látható Sir Michael Stoute tréner viseletét.

Igazából azonban a szinte karneváli hangulatot idéző felvonulás teszi utánozhatatlanná ezt a meetinget, ami ennek a társadalmi eseménynek a nélkülözhetetlen velejárója. A tíz méter hosszú limuzinokból és csillogó-villogó sportkocsikból kilépő zsakettes-cilinderes urak és estélyi ruhás-kalapos hölgyek már a reggeli órákban ellepik a pálya környékét, hogy egy igazi úri piknikezésbe kezdjenek.

A leírtakból következik, hogy a Royal Ascot, ma már túlmutat egyszerű, nemzetközileg is elismert sporteseményen, ahol világklasszis telivérek és nagyhírű zsokék versenyeznek dicsőségért.

Olyan társadalmi esemény ez, ahol a tradíció keveredik a fényűzéssel és a stílussal.

Az „ascoti napokon” a brit előkelők és hírességek mellett egyre szélesebb körben képviselteti magát a nemzetközi sztárvilág, és az európai királyi házak tagjai is rendszeresen feltűnnek a lelátókon.  A versenyeket hagyományosan júniusban rendezik, a jegyeket azonban többnyire már áprilisra elkapkodják. Az esemény nem hazudtolja meg nevét, hiszen itt még a jegyárak is királyiak, attól függően, hogy saját ülőhelyet szeretnénk-e az adott versenynapra.

A versenysorozat tekintélyét a megjelenő világklasszis lovak, zsokék és trénerek mellett az is emeli, hogy II. Erzsébet királynő minden évben családjával együtt vesz részt az összes versenyen, s több díjat is személyesen ő ad át. A versenynapok hivatalos kezdetét az a pillanat jelenti, amikor hintójával családtagjai kíséretében begördül a Grandstand (nagytribün) elé és felcsendül a brit himnusz, azaz a God Save The Queen.

Az öt nap alatt 19 kiemelt (Group besorolású) versenyt futnak és több mint 300,000 nézőt zarándokol a pályára.

A Royal Ascot ma a világ elsőszámú lóverseny eseménye. Annak ellenére, hogy ez itt megnyerhető pénzdíjak fasorban sincsenek a dubaji, japán vagy ausztrál díjazáshoz. Míg az Everestben 13 millióért (AUD), a Pegasus Word Cup-ban 9 és 7 millióért (USD), a Dubai World Cup-ban 12 millióért (USD) versenyeznek, itt a 30 futam összdíjazása nem éri el a 10 millió dollárt (2019-ben 7,3 mio GBP).

Ennek ellenére a lóversenysportban nincs ehhez fogható meeting. Ez az álmok netovábbja. Itt már maga az indulás – akár a legkisebb versenyben is – hatalmas örömmel, büszkeséggel tölti el a tulajdonosokat. Nem ritkák a hendikepfutamokban a 30 lovat számláló mezőnyök. A Royal Ascotra abszolút igaz a mondás: a pénz nem minden, vagy ahogy a címben is olvashatták: a tradíció a pénz felett.

A  nyitóképen Prince Harry és felesége, Meghan Markle sussexi hercegné érkezik a Royal Acotra.

Szeretettel ajánljuk ezt a cikket Kiss Dorottyának.

Képek: zimbio, festival of racing,  jwsportsphoto (PA twitter)