Ünnepi hétvége I.

Nem semmi hétvége vár a galopp szerelmeseire. Mától megkezdődik az USA és Európa klasszikus-sorozata.

Péntektől vasárnapig két földrészen élvezhetjük a legkiválóbb háromévesek látványát a zöld gyepen és homokon egyaránt. Ma-holnap startol a Kentucky Oaks és Derby; míg Papp Virág tollából a 2000 és 1000 Guineas fog megelevenedni előttünk egyenesen Angliából. A linkekre kattintva olvashatnak az idei  első klasszikusok legnagyobb reménységeiről.

Az amerikaiak rendszerint kitörő lelkesedéssel várják május első hétvégéjét, és ez idén sem változott: az elmúlt hetekben a sajtó ontotta a reggeli munkákról szóló anyagokat, a kilátogatók előre rendezgették kalapjaikat és pár ötletes videó után magunk is elkészíthettük az idei Derby legmenőbb italait, és az elmaradhatatlan Mint Julep-et.

Az Oaks és Derby startboxainak sorsolását élőben közvetítették, az oddsok pedig fixálódni kezdtek a nagy napra. Mert nagy nap lesz.

145. alkalommal lépnek pályára az Egyesült Államok legjobb háromévesei ezen a hétvégén. Mindig öröm beharangozni a Kentucky Derby hétvégéjét, hiszen ez egy darabka történelem. Ez az, amiért lóverseny a lóverseny: ez másról sem szól, mint a dicsőségről. A pillanat öröméről.

Sokszor tűzkeresztbe kerül különösképp a Kentucky Derby, hogy mekkora bizonyossággal tudja kiválasztani az évjárat legjobbját, honnét lehet tudni, hogy a legjobbak kerülnek be a 20-fős keretbe, és hogy egyáltalán miért vannak olyan nagyra magukkal ezzel a futammal az amerikaiak. A válasz egyszerűen a tradícióban gyökerezik – és a Derby-ket körüllengő misztikumból.

A Kentucy Derby és Oaks minden ló életében egy egyszeri, megismételhetetlen verseny.

A hibákat itt sosem lehet kijavítani. Mindegy, hogy ki az apja, anyja, trénere, mit álmodott az éjjel: két percbe összesűrítik évek munkáját, hogy aztán a szerencsén múljon minden.

A fiatal háromévesek ugyanis olyan mély vízbe kerülnek Churchill Downs-ban, amilyen mélyben legtöbbjük sosem fog megmártózni többé. Teltházas tribünök, trombitaszó, kamerák mindenütt, eddigi leghosszabb, 2000 méteres táv, ráadásul másutt ritkán látott nagyságú mezőny, ahol bármikor beragadhatnak a legtehetségesebb lovak is. No ha nem Calvin Borel ül rajtuk.

A Kentucky Derby nem egy átlagos futam. Itt nem a ló a lényeg. Sem a karrier, sem egy Gr1-es győzelem, és főképp nem a pénz.

A Kentucky Derby a kupáról szól.

A rózsatakaróról. Az idővel futott versenyről. Egy kiváló csikó megtalálásáról, ki majd élete legjobbját futja május első szombatján.

„Aukción megtalálni egy jó, fiatal lovat nagyobb kihívás, mint tréningezni. Egy 32 ezer dolláros yearling-gel kicsi a nyomás rajtam.” -mondta Kenny McPeek, kinek lova, Signalman végül nem jutott be a 20-as keretbe.

Nem csoda, hogy a Coolmore és a Godolphin is próbálkozik évről-évre (idén egyikük lova sem jutott be); és az se meglepő, hogy Japánban már három éve lehet kvalifikációt szerezni a Derby-be. És nem a 3 millió dolláros díjazásért. Hanem a dicsőségért.

„Hát nem ő a leggyönyörűbb kis kanca, akit valaha láttál?” – szólt Harry Payne Whintey, mikor saját tenyésztésű lova, Regret kocogott vissza az 1915-ös Kentucky Derby győzelme után. „Mondtam Rowe-nek (Jimmy Rowe tréner-szerk.), hogy nem érdekel, ha soha többé nem nyer semmit, ha ezt behúzza. Sosem láttam ennél nagyobb közönséget sem itt Keleten, se külföldön, és sosem láttam ennél fanatikusabbat sem.”

Az idei Kentucky Oaks ma éjjel 0:12-kor fog elstartolni, de a Graded-besorolású futamok már 18:35-től kezdődnek. A Kentucky Derby szombat éjjel 0:50-kor rajtol, de három felsőkategóriás futam is a kínálatban van a főfogás előtt.

Csütörtök reggel érkezett a hír, hogy a Derby favoritja, Omaha Beach nem fut gyulladás miatt elzáródott gégefedő (entrapped epiglottis) miatt.

Fotó: YouTube, Kentucky Derby Twitter