Ünnep Rózsadombon

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy szombaton a fél lóversenyvilág Rosehill Gardens-ra figyel majd.

A sydneyi programban ugyanis nem kevesebb, mint öt Gr1-es futam szerepel és ha mindez nem lenne elég: utolsó előtti alkalommal láthatjuk minden idők talán legjobb versenylovát, Winx-et.

Igen, mindenki előtt ismert, hogy a csodakanca „Farewell Tour-on”, azaz búcsúturnén van, de két alkalommal még egészen biztosan megcsodálhatjuk utánozhatatlan végszpídjét.  Most az 1 millió dolláros George Ryder Stakes 1500 méterén (5:05). Ezt a futamot is háromszor nyerte már meg a Waller idomítás, így most egálra hozhatja a COX Plate kupák számával.

Itt sok izgalomra nem számíthatunk, nézzünk inkább egy másik sztárparádét.

The Galaxy (1100 méter 7:10-kor) a legjobb sprintereket, köztük a kétszeres Everest-bajnok Redzel-t,  a Rosehill Guineas (1600 m, 4:25) a legjobb hároméveseket, köztük The Autumn Sun-t, a Ranvet Stakes (2000 m, 5:45) a legjobb középtávú lovakat, köztük a 2016-os Melboure Cup nyerő Almandin-t csábítja indulásra, de…

…mondják meg őszintén, Önök tudnak a világon bárhol másutt egy olyan versenynapot említeni, ahol a kétévesek a főszereplők, azaz futnak a legtöbb pénzért?

Aligha. Az ausztrálok ebben is élen járnak. Ráadásul hetek óta ünnepelnek. Hol éppen Winx futását, hol a frissen életre hívott All-Star Mile-t, most pedig a legjobb kétéveseket.

A nap csúcspontja ugyanis nem más, mint a 3,5 millió dolláros Golden Slipper (Gr1, 1200 m, 6:30-kor), aminek megnyerése minden szakmabeli álmainak netovábbja.

És az idei futam számunkra is az lehet, ugyanis egyáltalán nincs kiemelkedő favorit. Persze pályájukat alig megkezdő kétévesek esetében mindig óvatosságra int minket a tapasztalat, de idén négy komoly esélyes is mutatkozik.

A nagy páros, azaz Chris Waller és Hugh Bowman most ellenfelekké válnak. Előbbi idomítottját, a Rubick apaságú Yes Yes Yes-t Blake Shinn üli, Bowman-t pedig a Godolphin telivér Microphone nyergében láthatjuk majd. Mindkét parádés ígéret 4:3-1-es mutatóval áll, azaz három győzelem mellett egyszer volt második.

A kétszeres Golden Slipper-nyerő Peter Snowden trenírozottja Cosmic Force (4:2-2) a favorit mellette pedig James Cummings (és a Godolphin) másik idomítottja, a veretlen (3:3-0) és a nyitóképen látható Tenley tűnik még jó esélynek.

Érdekes, hogy a nagyasszonynak, Gai Waterhouse-nak nincs indulója, pedig egy esetleges győzelemmel megelőzné édesapját a rangsor élén. Pillanatnyilag mindketten 6-6 nyertest vezethettek már vissza az évek folyamán. További érdekesség, hogy a kékek nagyon szeretnék ezt a trófeát, hiszen nem kevesebb mint hat telivért indít a Godolphin a fődíjért.

És aki nem tud szombatig várni, az már ma is nézhet egy izgalmasnak ígérkező ausztrál összecsapást. A Black Caviar által kétszer is megnyert, szintén Gr1-es William Reid Stakes-t (1200 m) ma 11:30-kor futják Moonee Valley-ban.

Kép: Australian Turf Club twitter, Just Horse Racing