Újra a kancák főszerepben

Igaz, hogy mi csak a négy Caulfield-i Gr1-es futamot ajánlottuk az Önök megtisztelő figyelmébe, de a futamoknál sokkal több is történt az ötödik kontinens szombaton meetingjei során.

A négy királykategóriás parti rögtön egy bombameglepetéssel és nagy melléfogásunkkal kezdődött, hiszen mi azt írtuk: az ország egyik legjobbja, Russian Camelot győzelme talán egyedül borítékolható a négyből, de itt alaposan fejre állt a tippünk.  Az  idei szezonban eddig black-type versenyekben kizárólag csak helyezésekig jutó, bár korábban már Gr1-ben is győztes Arcadia Queen (Pierro) bizony legyőzte Ausztrália üdvöskéjét a Caulfield Stakesben.

A Herald Sun azt írja: „a kanca elrontotta a bulit”, no meg „ellopta” a favoritra elhelyezett fogadásokat – tesszük hozzá. Itt kezdődött William Pike álomnapja.

A Thousand Guineasben hasonló favoritbotlás történt. Csak a dobogó alsó két fokára léphettek fel az esélyesek, nevezetesen Personal és Instant Celebrity, mert Odeum (Written Tycoon) meglepte az egész mezőnyt.

A Caulfield Guineasben folytatódott a legendagyártás, mert Ole Kirk (Written Tycoon) újra lélegzetelállító győzelmet aratott és egyre komolyabb hírnévre tesz szert. A zárójelekben láthatják a bravúrt, hogy mindkét Guineast az Arrowfield Stud szuperménjének ivadékai nyerték. A papa 77,000 dollárét fedez 2020-ban.

This horse is the best three-year-old in the country and it’s a mantle that right at the moment they can’t wipe off his resume.” – mondta Wayne Hawkes a családi trénertrió egyik tagja, amikor letörölte arcáról könnyeit. Lefordítsuk? Nem kell ugye?

Ole Kirk (lovasa zöld dresszben) elvágtat riválisa mellett. Pike tényleg verhetetlen volt aznap.

Ole Kirknek Black Caviar vére folyik az ereiben, mivel anyja, Naturale Black Caviar (Bel Esprit-Helsinge) teljes testvére, így értelemszerűen féltestvére a Caulfield Guineas 2012-es győztesének, a négyszeres Gr1-nyerő, All Too Hard-nak.

A futamhoz sajnos megint kapcsolódik egy negatívum. Hugh Bowmant ugyanis eltiltották. Már megint. Most 10 napra, azért, mert „interferenciát okozott” a végül kilencedik helyen célba érő King’s Legacy nyergében. Emiatt biztosan nem tud lovagolni abban a Cox Plate-ben, ahol négy alkalommal is győztek Winx-szel. Jövő szombaton még láthatjuk őt a Caulfield Cupban az egyik favorit, Anthony Van Dyck nyergében, majd jön az újabb kényszerpihenő.

A csattanó most is a végére maradt. A mérföldes Toorak Handicapet Mr Quickie (Shamus Award) nyerte Jamie Kah kiváló lovaglásával. Mindig nagy örömmel számolunk be a hölgylovasok sikeréről és szívünket melengeti – főleg ezekben a kegyetlen napokban – hogy Jamie neve mellett már három Gr1-es győzelem olvasható.

Igazán friss és nagyon jól volt ma. Gyönyörűen ment egész idő alatt. Amikor minden „klappol” vele, akkor Ő túl klassz számukra. Látták nem?” –  mondta, kérdezte Kah. Ők a nyitóképen

Gratulálunk a lovas hölgynek, de a nap hőse még sem ő lett:

William Pike ugyanis hat lovaglást vállat szombaton. Négyszer diadalmaskodott (kétszer Gr1-ben), egyszer-egyszer második és harmadik helyen ért célba lovaival, így mondhatni ellopta a showt a zsokéhölgy előtt.

Sydneyben is maradandót alkotott egy kanca. Montefilia (Kermadec) a Spring Champion Stakes (Gr1, 2000 m) szombati megnyerése után az első kanca lett, aki véghez tudta vinni a Flight Stakes – Spring Champion Stakes duplát.  Ez sem akármilyen bravúr.

Nagy-nagy örömmel konstatáljuk, hogy a hölgyzsokék mellett a kancák is egyre fontosabb szerepet követelnek maguknak a világ galoppsportjában. Rachel King pl. az első női zsokéként lovagol majd egy hét múlva, a 15 millió dolláros Everestben.

Kép: Herald Sun, 7Horse Racing, Juhász Zsóka/Treattelling

Ezt az írást Huszár Korinna (2000-2020) emlékének szenteljük. Nyugodj békében!