Újabb Oaks a mesternek

Kérdezhetik: na de melyiknek?

Hiába három induló és a hazai pálya: Aidan O’Brien kancái megint alulmaradtak egy Oaks-ban John Gosden indulójával szemben és ezúttal Star Catcher-nek járt a taps hétvégi Irish Oaks-ban.

A pokoli összegért,  40 ezer euróért utónevezett Sea The Stars apaságú kancának színei is már bizalomra adhattak okot, hiszen a jól ismert Anthony Oppenheimer selymet viselte. A receptúra megint bevált futtatóval-trénerrel-lovassal, hiszen ki más kuporgott volna a ló hátán, mint az aranykorát elő Frankie Dettori?

 

A Racing TV csak a lovaglás iskolapéldájának nevezi azt, amit Dettori művelt Curragh gyepén az ír klasszikusban, hiszen mikor Seamie Heffernan nem ment el vezetni a köztudottan élen futó Peach Tree-vel, Frankie “megcsinálta magának” a versenyt, és remekül beosztotta lova erejét és kedvét. Gosden is persze az egekig magasztalta:

„Ez Frankie, te csak magára hagyod, mikor van egy terve, de gyorsan B-tervre is tud váltani ha kell. Meg van hozzá a bátorsága, ami az több éves rutinból jött és abból, hogy egy stopperóra van a fejében. Ő egy bámulatos lovas és ismeri a lovait. Mikor melletted van a reggeli edzéseken, szinte ő akarja tréningezni őket, ezért néha még le is kell csitítanom.” – mondta Gosden.

És akkor még nem is említettük, hogy vasárnap a Prix Robert Papin (Gr 2) nyerőjét is ő lovagolta Deauville-ban. Elképesztő ez az ember ugye?

Frankie álomszezonja folytatódik. A május 31-i Oaks óta nem kevesebb, mint 8 Group 1-es trófeát nyert lovaival és gyakorlatilag egymaga húz ki hétről hétre újabb és újabb szögeket a Coolmore és Aidan O’Brien dicső tetteinek emléket állító réztáblákból.

De persze a győzelemhez egy ló is kellett: Star Catcher igazolta formáját, hiszen Royal Ascot-i Group-belépőjén és most is Fleeting követte haza másfél hosszal. A dobogó alsó fokára nem más ért fel, mint Pink Dogwood.

Ha a jövőjét nézzük, szinte bármi lehet: Oppenheimer híres arról, hogy nem félti legjobb lovait sem egy-egy pofontól, így gyakorlatilag bármi előtte állhat a kancának. Ahogyan istállótársaival is felveheti a versenyt, hiszen Coronet, Lah Ti Dar, Anapura és még Enable „szomszédokkal” osztozik egy távspecialitással.

„Éreztem, hogy Fleeting közeledik, de az az igazság, többet is kérhettem volna. Nem hiszem, hogy le tudott volna minket előzni” – emlékezett vissza Dettori.

Ahogyan beharangozónkban kolléganőm is megírta, három Group besorolású futam került szombaton terítékre, és a Minstrel Stakes-ben sikeresen vissza is tért tavalyi szárnyaihoz a 2018-ban Irish 2000 Guineas bajnok Romanised. Első győzelmét aratta ugyanis a klasszikus óta, bár voltak közben szép pillanatai…, míg előtte fél órával Roman Turbo szerezte meg az Anglesey Stakes első helyét.

A Guineas-k, Derby-k és Oaks-ok lefutása után már szinte csak a maratoni St. Leger-ek vannak hátra a klasszikus évjáratnak az öreg kontinensen. És az annyira várt évjárat-összehasonlító futamok. Lapunkon ennek örömére kezdődik egy kis ünneplés, még mai hőseink nélkül. Tartsanak velünk!

Képek: Racing Post