Turf Világbajnokság

Véget ért az idei nemzetközi galoppszezon.

Tegnap Hongkongban rendezték meg a Hong Kong Internationalt, vagy hangzatosabb nevén Turf Világbajnokságot, ahol négy Gr1-versenyben vetélkedtek különféle távokon a hazai, japán, ausztrál és európai telivérek.

Joao Moreira jobban nem is kezdhette volna a napot: először két kisebb versenyben lovagolta haza aktuális társait, majd a két első Gr1-ben is egyből duplázott.

A Hong Kong Vase-ban a 2400 méteres táv ellenére az egész mezőny néhány hosszon belül fordult a célegyenesre, ott azonban elmaradt a csata, a japán Glory Vase ugyanis olyan lendülettel ment el Lucky Lilac és Exultant között, hogy onnantól csak hátulról figyelhették, ahogy Deep Impact négyéves fia három és fél hossz előnnyel bemasírozik a célba és megszerzi karrierje első Gr1-trófeáját.

O’Brien két háromévese, a derbygyőztes Anthony Van Dyck és Mount Everest hiába érkeztek jó esélyekkel, egyikük se váltotta valóra az ír mester beléjük vetett bizalmát: előbbi 12., utóbbi pedig utolsó helyen ért célba a 14 fős mezőnyből.

Moriera Glory Vase nyergében ünnepel

A Hong Kong Sprintben ezzel szemben pont a célban értek egymás mellé az aspiránsok. Közülük a nagyot hajrázó Beat The Clock bizonyult leggyorsabbnak, akinek győzelme még célfotó nélkül is egyértelmű volt – ami ebben a futamban elég ritka -, míg Hot King Prawn és Aethero végeztek a dobogó alsó fokain. A teljesség igényéért, Hinchinbrook ausztrál születésű fia harmadjára hódította el a királykategória első helyét.

A Hong Kong Mile-ban aztán következett a nap trónfosztása: hiába állt élre a zsinórban harmadik Mile-sikerére hajtó Beauty Generation 150 méterrel a vége előtt ott nem tudott villantani, Admire Mars (Daiwa Major) és Waikuku kettőse pedig valósággal elszállt mellette, akik közül végül előbbi hódította el a kupát, ezzel a japánok már a második Gr1-et orozták el a hazaiak elől.

 

A főfutamban, a Hong Kong Cupban aztán végleg borult a mérleg, de ne szaladjunk ennyire előre. Almond Eye és Magical lejelentésével ugyan elmaradt a két kontinens sztárkancáinak csatája, az indulók listájára tekintve azonban továbbra is megmaradt a vendéghegemónia – izgatottan vártuk az egyedüli megmaradt európai ló, Magic Wand csatáját a japánokkal.

A finisben egészen fenomenális csata bontakozott ki Win Bright és Rise High között, amibe Magic Wand is rövidesen becsatlakozott és szorosan fel is szaladt a vezető Win Brightra, elkapni azonban már nem tudta: Win Bright (Stay Gold) a nyerő Masami Matsuokával a nyeregben, ezzel Hongkong – Japán 1:3, a felkelő nap országa tarolt.

Aidan O’Brien idén is győzelem nélkül maradt mind a Breeders’ Cupon, mind itt Sha Tinben, ugyanakkor öröm az ürömben, hogy Magic Wand a Mackinnon Stakes után ismét nagyot futott.

Ugyan Amerikában és Ázsiában is futnak még versenyeket az évben, aminek legfontosabb fejleményeiről krónikánkban be is számolunk, a nemzetközi szezon ezzel véget ért – reméljük, jövőre is hasonlóan izgalmas összecsapásokkal folytatjuk!

Képek: Racing Post

One thought on “Turf Világbajnokság

Comments are closed.