Turf Világbajnokság 2020

Avagy mi történt tegnap a Hong Kong International versenyein?

A szezon utolsó nagy nemzetközi meetingjét, a Hong Kong International Racest valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, az egész év legnagyobb ázsiai lóverseny-találkozójáról beszélünk. Nézzük, mit hozott idén a Turf Világbajnokságként is emlegetett esemény négy kiemelt futama.

Az első meglepetést rögtön a Hong Kong Vase szállította. Exultant pechszériája ezúttal sem szakadt meg, összes eddigi szezonbeli (Hongkongban ez 2020/21) futásához hasonlóan ismét be kellett érnie az ezüsttel a klasszikus távon.

Nem úgy a szintén nem éppen karrierje legjobb évében járó Aidan O’Briennek: a közepes esélynek mondható Mogul a célegyenes elején kisebb csatába keveredett Exultanttel, a hazaiak üdvöskéjének azonban nem sokáig volt tényleges sansza, az európai hároméves ellenfeleinek esélyt sem adva valósággal beszáguldott a célba.

Azonban nem kell megijedni, ha Galileo fiának neve esetleg nem cseng ismerősen. Egészen idén őszig túlnyomó részben csak kisebb versenyekben láthattuk, és ott se feltétlenül nyújtott kiemelkedő teljesítményt. Első Gr1-sikerét szeptemberben szerezte meg a Grand Prix de Paris-ban, majd ötödikként végzett a Breeders’ Cup Turf-ön, legfrissebb alakításából ítélve azonban jövőre komolyabb szerepet kaphat a Ballydoyle-csapatban.

A következő futam, a Hong Kong Sprint (1200 méter) után Ryan Moore másodjára is ünnepelhetett, ezúttal japán színekben. A Lord Kanaloa apaságú Damon Smash eddigi legjobbját hozta, és sprinten viszonylag magabiztosnak számító fél hossz előnnyel hódította el azt a trófeát, amit apja is 2012-ben és 2013-ban.

A Hong Kong Mile-ban aztán kivételesen nem született meglepetés, a hazaiak nagy örömére, akik így végre első győzelmüknek örülhettek a négy kiemelt futamban – és mint nem sokkal később kiderült, az utolsót is, de ne szaladjunk ennyire előre. De nem a búcsúzó Beauty Generation, hanem egy másik feltörekvő helyi legenda révén.

Golden Sixty (a nyitóképen) nem örvendeztette meg a nézőket egy kiélezett végjátékkal, helyette valósággal ellopta a show-t, megszerezve zsinórban 11. trófeáját. Fölösleges is tovább méltatni, ez a szám magáért beszél. Érdekesség, hogy lovasa, Vincent Ho egy óra múlva egy másik telivérrel is folytatta a nyerő szériát, Winning Dreamer a Lord Kanaloa Handicap megnyerésével immáron hatnál jár.

A fő attrakció viszont természetesen a 2000 méteres Hong Kong Cup volt, ahol hongkongi, japán és európai klasszisok sora mérte össze erejét egymással. És meg is lett az eredménye! Kétszázzal a vége előtt még öten voltak játékban a nyolcfős mezőnyből, akik közül az első három végül másfél hosszon belül ért célba.

A japán Normcore (Harbinger) bizonyult leggyorsabbnak, második honfitársa, Win Bright, míg harmadikként a szintén nagyot menő Magical végzett, ezzel nem mellesleg két kanca a dobogón. A Derby-nyerő Furore futása ezúttal nem úgy alakult, ahogy tervezték, két győzelem után most be kellett érnie egy csalódást keltő ötödik hellyel.

A külföldi dobogó ellenben pezsgőt bonthat. A japán házibefutó szenzációja magától értetődő, de O’Brien sem tűnt csalódottnak, olyannyira, hogy a verseny után lenyilatkozta, lehet, hogy a tervezettel ellentétben a remek kanca egyelőre mégis tréningben marad. Nem tagadjuk, szívesen látnánk a pejt jövőre is a pályán.

A 2020-as nemzetközi versenyszezon lényegi része ezzel véget ért. December végén még követhetünk néhány patinás összecsapást Japánban, egyébként pedig jövőre hasonló izgalmak közepette ott folytatjuk, ahol abbahagytuk.

Képek: Hong Kong Racing twitter, HKJC