Tripla-dupla

Szíveket melengető, örömteli látvány volt a közvetítés során Hanshin lelátóira pillantani, hiszen erősen korlátozott számban ugyan, de visszatérhettek a rajongók.

17 csodálatosan előkészített telivért állítottak gépbe, és a start is kiválóan sikerült ez egész mezőnynek a Mile Champiosnhip 37. kiadásában. A címvédő Indy Champ-el kiválóan helyezkedett Yuichi Fukunaga és a finisben távolodott is mindenkitől. Érett az ismétlés, de a favorit, Gran Alegria (Deep Impact) nagy pillanatai csak ezután következtek. Begyújtották a rakétákat és magabiztos győzelmet arattak, egészen parádés lefutási idővel, ugyanis 1.32.0-nál állt meg a stopper.

Naná, hogy a győztes telivérről megint CPL, azaz Lemaire mosolygott a kamerákba. A francia lovasnak ez volt 34. Gr1-es győzelme Japánban, és azok után, hogy pontosan egy héttel ezelőtt a lapok az egekig magasztalták bámulatos és meglehetősen nehéz lovaglás után, most ismét fókuszba került. Többször leírtuk:

minden idők leggazdagabb zsokéjaként fog majd nyugdíjba vonulni.

41 évesen már annyi pénzt keresett, amiről Soumillon, Dettori, Moore, Bowman, Moreira, Smith vagy éppenséggel Javier Castellano csak álmodhat. Jól látszik a videón, hogy a  finisben végig a címvédőt figyeli és éppen akkor indítja lovát, amikor kell. Mestermű ismét.

Persze illene picit a lovat is méltatni, amit nyomban meg is teszünk: Fantasztikus ez a kanca. Nyolc versenyéből ötöt megnyert – ahogy lovasa, ő is három Grade 1-est zsinórban –  és nem gond számára az 1200 és az 1600 méter sem.

Hogy ez milyen nagy szó, azt az is mutatja, hogy mindösszesen ő a harmadik a krónikák lapjain, aki megnyerte a Sprinters Stakes-Mile Championship duplát, valamint a JRA történelmének nyolcadik lova lett, aki mindkét mérföldes Gr 1-es címet (Yasuda Kinen & Mile Championship) megszerezte ugyanabban az évben. Az pedig már csak hab a tortán, hogy 12 éve nem nyerte kanca ezt a versenyt, és összesen csak hatan vannak/voltak a 37 év alatt.

Most is simán zsebelte be a kb. 2 563 000 (us)dolláros futam első díját, hozzávetőleg 1,181,818-at.

Érettebb lett és sokkal könnyebb lovagolni most, négyéves korában. Abszolút nyugodt volt, és könnyen futott az utolsó kanyarig, ahol be kell valljam, egy kissé aggódtam, de az, ahogy az utolsó 150 méteren robbantott, ez csak azt mutatja, hogy milyen hatalmas tehetség. Remek szezont várok tőle ötéves korában is.” – kommentálta Christophe-Patrice Lemaire.

Kazuo Fujisawa mestere 33. Gr1-es győzelmét ünnepelhette és a tegnapi versenyt immár ötödjére nyerte el valamelyik idomítottja.

Itt érdemes elgondolkodni azon, hogy Japánban perpillanat annyi a szupersztár, hogy el sem tudnánk dönteni kire szavaznánk egy Év Lova választáskor. Almond Eye, Daring Tact, Contrail vagy a vasárnapi győztes is öregbíti a felkelő nap országának hírnevét.

A 2,556 helyszíni néző ellenére, a versenynap fogadási forgalma, 27,009,996,900 yen, azaz 79 milliárd forint volt. Csak ezen a  pályán!

Holnap a vasárnapi, hongkongi szupernap összefoglalójával jövünk, vasárnap pedig következik a csillagok háborúja, azaz a nemek csatája a Japan Cupban.

Kép: Japan Times Twitter