Travers 2019: Sosem látott csata

Elmaradt a szoros befutó – tündöklött ellenben a frissen avatott évjáratelső.

Szombaton rendezték Saratogában a nyár második felének legnagyobb versenytalálkozóját, ahol összesen 6 Gr1-ben csaptak össze a telivérek, köztük abban a Travers Stakes-ben, ami a májusi Kentucky Derby mellett jóformán a legfontosabb évjáratverseny a háromévesek számára. Idén külön növelte a futam presztízsét, hogy odaát népesnek számító 12 fős mezőny állt rajthoz, melyben ráadásul alig találtunk olyanokat, akikben ne lenne ott a potenciál, hogy elhódítsák a győzelmet.

De mint szinte soha, most sem a várakozásoknak megfelelően alakult a verseny. Tacitus és Mucho Gusto kettőse ment el vezetni, akik egészen a célegyenesig élen is maradtak, ott azonban pillantok alatt melléjük zárkózott a kívül messziről érkező Code of Honor, majd különösebb megerőltetés nélkül el is ment mellettük és John Velazquezzel a hátán nagyon magabiztosan, három hossz előnnyel vágtázott be a célba.

 

Noble Mission fia korábban már kétszer ért célba harmadikként Maximum Security mögött (legalábbis eredeti befutási sorrendet nézve), ennél nagyobb durranásként pedig nem is arathatta volna le első Gr1-trófeáját, maga mögé utasítva az évjárat krémjét – enyhe kifejezés, hogy megérdemelt győzelem. A hétvége után pedig különösen tűkön ülünk, milyen befutót hozhat majd Code of Honor következő összecsapása az előbb említett majdnem veretlen klasszissal.

“Biztos voltam benne, hogy jó esélye van. Magabiztos voltam, ahogy már egy jó ideje vele kapcsolatban. A legjobb döntést hoztuk” – árulta el Code of Honor trénere, Shug McGaughey a mén nyári felkészüléséről. “Orbtól megtanultam a leckét, hogy hibáztam. Indítanom kellett a Preakness-en, de nem kellett volna futtatnom a Belmont Stakes-en. Azóta mindig ez járt a fejemben.”

Code of Honor-nak pedig láthatóan bejött a nyári pihenő, de hogy pár szót szóljunk a helyezettekről is, Tacitusnak a Jim Dandy után ismét be kellett érnie a második hellyel, Mucho Gusto pedig a Haskell után újra tűzközelbe ért egy kiemelt évjáratversenyben, akárcsak eddig főhősünknél, nála is érik már a győzelem.

A 6 Gr1-ben két zsoké és egy tréner tudott duplázni: John Velazquez a főfutam mellett Mind Controlt (Stay Thirsty) lovagolta haza az H. Allen Jerkens Stakes-ben, valamint a nap egyetlen Gr2-versenyét is elhozta Chad Brownnak, Javier Castellano pedig a Ballerina Stakes-ben és a Sword Dancer Stakes-ben diadalmaskodott, míg Steve Asmussen idomítottjai a Forego Stakes és a Personal Ensign Stakes trófeáját hódították el, utóbbit az immáron zsinórban hatodik sikerét ünneplő Midnight Bisou (Midnight Lute), aki hihetetlen küzdelemben utasította maga mögé Elate-et.

A pálmát azonban mégsem hármójuk egyike vitte, hanem Chad Brown, aki Annals Of Time révén a 6 csúcsfutam egyikében is győztest vezethetett vissza (Sword Dancer), valamint elhozta az egyetlen nem topkategóriás black type-ot és további három kisebb versenyt – azon pedig már-már meg sem lepődünk, hogy a nap összes gyepen kiírt versenyében az ő aspiránsai diadalmaskodtak.

Az amerikai csúcs pedig még koránt sem ért véget – jövő héten érkezik az idősebb lovak egyik legfontosabb összecsapása, a Woodward Stakes.

Képek: twitter