Továbbra is veretlen

A mai napon veszi kezdetét a 2020.évi Royal Ascot.

Úgy véljük egyetlen olvasónknak sem kell külön ecsetelni, mennyire különleges nap a mai, mennyire különleges ez a helyzet a királyi sorozat 310 éves történetében. Azonban, amikor áprilisban és májusban naponta változtak az időpontok, hogy mikor lehet például a klasszikusokat lefutni, viszonylag hamar közölték: vagy lesz Royal Ascot eredeti időpontban vagy nem, azaz ez a dátum nem mozdítható.

Így ha zárt kapuk mögött is, de megrendezik a 2020.évi kiadást is. Reméljük semmit nem fogunk érezni abból, hogy nem ordít 70 ezer ember a tribünön, hiszen a vasárnapi, hongkongi versenynap is egészen parádésra sikeredett, pedig ott több, mint 70 ezren szoktak lenni a lelátókon. Lassan kezdünk hozzászokni a nézők nélküli napokhoz. A hírek szerint II. Erzsébet Királynő  ugyanúgy tiszteletét fogja tenni, azaz a versenynapok előtti hintós felvonulás nem marad el, maximum nem lesz kinek integetni. Őfelsége egyébként férjével a járvány kirobbanása után azonnal a windsori kastélyba sietett, így már hónapok óta ott tartózkodik.

A szervezők nem felejtkeztek el a frontvonalban harcolókról, és ezzel a  káprázatos videóval mondanak köszönetet nekik.

Ahogyan arról már írtunk, a megszokott 30 helyett viszont 36 futam kerül a programba. Íme:

Mai cikkünkben viszont elsősorban nem a nyitányról szerettünk volna szólni, hanem a vasárnapi, francia, Gr1-es futamokról.

“A Derbyhős Sottsass visszatért a győzelmi útra” – harsogta vasárnap este a Racing Post főcíme. Természetesen az állítás igaz, és eszünkben sincs vitába szállni, a lóversenyzés bibliájával, de ez a Prix Ganay futás minket nagyon nem győzött meg. Értelemszerűen nem kell megmagyarázni egy győzelmet, pláne ha az a királykategóriában született, de a Rouget idomítást, igencsak szorongatta az a Way To Paris, aki pályafutása 31 versenyéből ötöt nyert meg, azokat is maximum Gr2-es szinten, így nem említhető egy lapon, a tavalyi év  legjobb európai háromévesével, annak ellenére sem, hogy legutóbb legyőzte őt.

Persze Siyouni fiát hiba lenne leírni, hiszen ő még mindig csak a harmadik olyan telivér az elmúlt negyven esztendőből, aki a Prix du Jockey Club győzelem után, a következő évben is csúcspartiban tud(ott) győzni. (Bikala (1982) és Vision D’Etat (2009) a két említett.)

Demuro az ég felé intett, miután átlépték a vonalt, és így szólt: “Ez megkönnyebbülés, mert tudtuk, hogy a visszatérő futamánál nem nyújtotta 100% -át, de ma ismét szembesült néhányukkal és le is győzte őket.”

Jean-Claude Rouget úgy szerezte meg első Ganay-címét, hogy nem utazott Chantilly-ba.

A kancáknál nem adódtak ilyen izgalmak.

Tawkeel (Teofilo) makulátlan maradt a Prix de Saint-Alary után is, így egész biztosan a Prix de Diane favoritját köszönthetjük személyében. A szuperfavorit Fabre idomítás, Savarin végül csak ötödik.

Délután kettőtől öt napon át Royal Ascot. Éljenek a lovak, éljen a lóversenyzés!

Kép: ScoopDyga