Tim Lane és a National Stud

A TDN írónője, Alayna Cullen által Tim Lane lett a lap legújabb interjúalapja, ki első évét töltötte a National Stud-ban, az angliai Newmarketben, mint ménesgazda.

Tim most beavat minket a National Stud életébe.

TDN: Azt hiszem, jogosan állíthatjuk azt, hogy egyből belevetetted magadat a munkába a National Stud-ban. Hogy megy a sorod ott?
TL: Nagyszerűen. A tenyészszezon közepén nem hagy semmi sem nyugodni. Rengeteg minden történik most, hogy három új lovat is itt köreinkben köszönthetünk. Aclaim remekel, Time Test is felnő a feladathoz. Spill The Beans pedig új színt ad Európának.

TDN: Ki szeretném emelni, hogy a vezetőség tagjai közé bekerült John Gosden és még Roxburghe hercege is, ki az új igazgató lesz. Mennyire meghatározó a National Stud-nak a vezetősége?
TL: Ez a kulcsa. A vezetőségi csoport olyan emberekből áll, akik hatalmas szenvedéllyel és tudással állnak a lóversenyzés iparához és magához a The Jockey Club-hoz. Nevin Truesdale áll a vezetőség élén, aki a pénzüggyel foglalkozik. Roxburghe hercege is jön, ki eddig is nagyban támogatta a The Jockey Club-ot, és legalább három évig hatalmas fejlődésnek ad majd nekünk helyet. Az, hogy Mr. Gosden is csatlakozik közénk, csak jót jelenthet és mi nagyon izgatottak vagyunk. Szenzációs tréner és nagyszerű ember.

TDN: A szezon épphogy csak elkezdődött, de hogy alakul eddig? Mennyi csikót vártok?
TL: Úgy százat. Minden nap számot vetünk a vemhes kancákkal. Jelenleg 29-nél tartunk, és húzunk is tovább. Azért vagyunk itt, hogy szolgáljunk és senkit sem utasítunk el.

TDN: Szóltál már pár szót az új fedezőménekről, és úgy hiszem ez hatalmas érdem, hogy nem egy, hanem három izgalmas, új mént fogadhattatok. Spill The Beans-szel kezdeném: ő Snitzel első fia, aki az északi félgömbön lett felállítva. Mit gondolsz, hogy fog ez a vonal beleilleni az európai vérvonalakba?
TL: Úgy gondolom, ez egy okos döntés volt. Snitzel egy szenzáció, és az is, hogy egy fia itt fedez Európában. Szerintem jól fog teljesíteni. (…) Ő nem egy tipikus ausztrál sprinter: van egy jó hossza is, inkább milernek néz ki. Végül is Falbrav-kancától van, így érthető. Eléggé két lábon volt, de jól el van és igen kedvelt is a kancatulajdonosoknál. Reménykedünk, hogy 60-valahány kancát fog kapni, ha nem többet.

Spill The Beans 

TDN: Az első csikói a déli félgömbön már megszülettek. Láttad őket, mi a benyomásod róluk?
TL: Rengeteg képet láttam. Mind egyforma: formásak és jól nőnek, a jelentések nagyon pozitívak. Hároméves szerződése van most hozzánk, amit remélem ki tudunk tolni öt évre. Alig várjuk, hogy itt láthassuk a csikóit.

TDN: A következő fiú Aclaim, aki már egy ideje a kontinensen van.
TL: Igen, szeptember végén landolt a gépe. Acclamation fia, Group 1 győztes, az a fajta, ami nem gyakran vonul vissza Angliában, hisz szinte mindegyik Írországban kerül felállításra. (…)
Ez egy kissé tündérmesébe illő történet, hiszen azt mondták nekem, hogy a ló el lett adva, de aztán hirtelen kaptam egy telefonhívást, hogy teázzak együtt John Ferguson-nal megvitatni, hogy nálunk legyen felállítva – na ez igazán eszméletlen fordulat volt nekem. Bájos kis ló, és igazi kiváltság, hogy nálunk lehet.
 
TDN: Time Test az utolsó új fiú az idei beosztásban. Karrierje alapján kicsit más fajta. Össze tudnád nekünk foglalni?
TL: Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy pokolian sokat láthattam Roger Charlton istállójában: ő az a fajta ló, akit egyből kiszúrsz magadnak. Nincs tipikus Dubawi kinézete, de emellé egy remek járás társul. Dansili-kancától van, ami nagyot nyom. Nagyszerű kancákat ad. Time Test pályarekordot döntött Ascot-ban, így nem lehet őt félvállról venni. Jó lett volna, ha összejön a Gr1-győzelem, de ha ez megtörtént volna, akkor most nem nálunk lenne, hanem mondjuk Banstead-ban. (Ott van a Juddmonte Farms egyik telepe – szerk.)Remélhetőleg az ivadékai az apjára ütnek majd.

TDN: Hogy fogadták?
TL: Jól, több mint 100-an fizettek be rá. Van egy nagyon erős szindikátusunk és részvényesünk mögötte, így sosem fog hiányt szenvedni.

TDN: Mikor a tenyésztésről van szó fizikumra mész, vagy pedig vérvonalakra?
TL: Azt mondanám, hogy inkább fizikumra – és kicsit az apai vonalra. Őszintén szólva, nem vagyok túl jó abban, hogy a számítógépeken bújjam a vonalakat, és inkább kimegyek a ringbe és felmérem az eladó lovakat. Szeretem a korrekt testfelépítéssel rendelkező, „szép” lovakat. Igazából ettől fogva minden csak a szerencsén múlik, nemde bár?

A teljes interjú a ide kattintva olvasható.

Fotók: @NatStudStallion Twitter