The Long Fellow – Lester Piggott élete és pályafutása – 2. rész

Folytatjuk a legenda életének bemutatását.

Több nagy sikert tartogatott még számára ezen időszak is, de Angliában 1994. november 5-én láthatták őt nyeregben a lóversenyrajongók.

2004-ben jelent meg életrajzi könyve, Lester’s Derbys címmel.

2007. május 15-én Lester egy svájci kórházba került, minekutána megismétlődött egy korábbi szívproblémája. Felesége szerint a zsokélegenda nem került életveszélybe, de az első napokat óvintézkedésként az intenzív osztályon töltötte. Egy hónappal később már ott volt a Royal Ascot-on.

2009-ben Budapesten magam is találkozhattam vele, amikor is Overdose futását megtisztelte jelenlétével.

Mivel ezen cikkünk apropója a Derby, nézzük kilenc derbygyőztesét:

Never Say Die (1954)

Crepello (1957)

St Paddy (1960)

Sir Ivor (1968)

Nijinsky (1970)

Roberto (1972)

Empery (1976)

The Minstrel (1977)

Teenoso (1983)

Micsoda névsor. Hát még nagy győzelmei. Nézzük pályafutásnak legfontosabb számait, legsikeresebb futamait:

9 derbygyőzelem – 30 angol klasszikus

11 Ascot Gold Cup

10 Dewhurts Stakes

10 July Cup

5 ír derby – 16 ír klasszikus

3 Prix de l’Arc de Triomphe

3 Deutsches Derby

3 Derby Italiano

3 Washington D.C. International

emellett győzött a Szlovák Derbyben (1993), a Szingapúri Derbyben (1979), a Breeders’ Cup Mile-ban (1990), és a Canadian International Stakes-ben (1994) is. Összesen 4493 győztest lovagolt!

A tizenegyszeres bajnok Piggott nem csak a lóversenyzésre volt óriási hatással, hiszen többek között a James nevű rockbanda, vagy Jim Morrison egyik dalában is felhangzik neve. 1990-óta az ő nevét viseli a zsokékat kitüntető ceremónia, a Lester Award.

A Guardian azt írta róla egy vele készült riportjának bevezetőjében:

“Lester egy olyan extravagáns zseni, aki majd fél évszázadon át uralta a brit lóversenyzést.”

Egyik legfőbb erényének azt tartják, hogy a temperamentuma évtizedeken át változatlan maradt pedig nem volt könnyű élete halálos fenyegetésekkel, fizikai nélkülözéssel, sérülésekkel megspékelve, de felesége komoly támaszt jelentett számára – igaz, később elváltak.

Biztosan Önökben is felmerül a kérdés: egy ilyen karriert megélő zsoké vajon melyik lovát tartja a legjobbnak? Nos, Lester azt mondta, hogy ha egyet mondana, megsértené a többi nagy bajnokot, de egyik másik interjújában arról mesél, hogy ha valaki nagyon erőszakoskodik ebben a kérdésben, akkor ő legalább fél tucat lovat kellene, hogy említsen.

„Pusztán a képességeit tekintve Nijinsky volt a legjobb, de ő olyan ideges volt a versenyei előtt, hogy rám is a frászt hozta, míg ki nem ugrottunk a gépből. Sir Ivor viszont épp ellenkezőleg. Maga volt a megtestesült nyugalom, de ez nem látszott rajta mikor felgyorsult. No és persze Alleged, ki kétszer nyerte meg az ARC-ot.”

A legjobb ló, akit nem ő lovagolt szerinte Peintre Celebre. A legnehezebb pályáknak Epsom-ot és Ascot-ot tartja, a legjobbnak pedig York-ot. Egyébként roppant kritikus napjaink derbymezőnyeit illetően. Szerinte ma már akkora társadalmi esemény a Derby, hogy az szinte megbolondítja az embereket. „Olyan lovakat is neveznek néha, akik alig tudnak felfutni a dombra” – mondta.

Epsomban tegnap II. Erzsébet királynő avatta fel a  róla készített szobrot.

Főszereplőnk ma egy kocsmát üzemeltet Margate-ben egy tengerparti városban, de napjai nagy részét a Somerville Lodge-ban tölti, ahol veje istállójában változó számú lova áll. Imádja a fagylaltot, de még nyugdíjas éveiben sem hízott el. A hideget viszont gyűlöli, ezért télen sokat utazgat.

Egészen biztosan helye van minden idők 10 legnagyobb zsokéja között, de hogy saját hazájában senki nem lehet próféta, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy a Racing Post 1999-ben „csak” a második helyre rangsorolta őt, a XX. század TOP 50 brit zsokéjának listáján, hiszen a vezető szaklapnál a 26x-os bajnok, az 1942-ben az ötből négy klasszikust megnyerő Sir Gordon Richards minden idők legjobbja.

Hát igen. Ezekkel a számokkal nem vetélkedhet Piggott.

De ha azt kérdeznénk, ki volt a XX. század legnagyobb brit zsokéikonja, alighanem főszereplőnk kapná a legtöbb voksot.

Legenda!

Kép: picclickimg.com, Racing Post