Testközelből: Joel Rosario – 1. rész

A TDN a tavalyi év egyik legjobb teljesítményét hozó tengerentúli zsokéval, Joel Rosario-val készített nagyinterjút.

Gondolkoztak már, milyen is a következetesség modellje?

Ne is keressék messzebb, mint Joel Rosario, akinek jelenléte örökös a zsokék fájának tetején. Ráadásul 2018 Rosario “annus mirablis-e” (csodaéve) volt, legutóbbi győzelme a Breeders’ Cup Classic-ban ár csak a fényezés volt az aranyozott szezonon. Rosario beszél az elnökökről, kosárlabdáról és példaképekről.

TDN: Hova illeszkedik a Breeders’ Cup-győzelem John Sadler-rel a karrierjébe, figyelembe véve a 2013-as Dubai World Cup és a Kentucky Derby-sikereket?
J.R.: John és én régóta dolgozunk együtt, a Kaliforniában eltöltött időszakommal kezdve. Sok lehetőséget adott nekem, nagyon hálás vagyok. Szerintem ez egy újabb előrelépés a karrieremben – egy nagy lépés nekem. Régebben mindig néztem a Tenyésztők Kupáját s a versenyeket, amiket kedveltem. Sose gondoltam volna, hogy valaha az életemben én is ilyen helyzetben lehetek.

TDN: A Kentucky Derby-vel kapcsolatban, hallottam, hogy a Dominikai Köztársaság elnöke hívta a Derby-győzelem után. Miről beszéltek? Vagy csak álhír volt?
J.R.: Igen, beszéltem vele. Teljesen meglepetés volt. Csak gratulált a Kentucky Derby megnyeréséhez.

Eddigi egyetlen győzelmét a rózsák futamában Orb nyergében ünnepelhette 2013-ban?

TDN: Ön a legsikeresebb zsoké a Dominikai Köztársaságból. Gondolja, hogy az eredményei hatással lehetnek az ottani gyerekekre?
J.R.: Szerintem igen – nincs valami sok dominikai lovas. Mindenki, aki ott nő fel, kosárlabdázó szeretne lenni. A sikereim és az a rengeteg győzelem minden bizonnyal ad valamit a gyerekeknek, amire felnézhetnek.

TDN: Ki a legnagyobb példaképe és miért?
J.R.: Azt mondanám, anyukám a példaképem. Ő egy nagyon különleges ember. Csodálatos. Az a fajta személy, aki szeret segíteni az embereken – mindenkivel szeret törődni.

TDN: Ő büszke a karrierjére?
J.R.: Úgy gondolom, igen, nagyon büszke rám. Minden nap nézi a versenyeket, tudja, merre járok, látja, hogy vagyok. Mindig nagyon támogatott.

TDN: Ki volt a legnagyobb befolyással a karrierjére és miért?
J.R.: Rengeteg ember segített eljutni idáig, kezdve a Dominikai Köztársasággal egészen az Egyesült Államokig. Sok embertől kaptam sok lehetőséget. Nem tudnék közülük egyetlen egyet kiválasztani.

Holnap folytatjuk…

Képek: twitter, America’s Best Racing