Tényleg könnyes búcsúk

Két legendától is búcsút veszünk hamarosan.

A hét ugyanis azzal kezdődött, hogy bejelentették, hogy Enable megkapja jól megérdemelt pihenését és elsőként, őfelsége, Kingman elé vezetik majd, valamint John Oxx is befejezi sikerekkel teli karrierjét.

Enable az a ló, akit a legjobban szerettem.” – mondta a könnyeivel küszködő Dettori. “Elképesztő utazásunk volt az elmúlt három és fél, négy évben. Az Arc ebben az évben sajnos nem sikerült. Karrierje legrosszabb teljesítménye volt az a  futás, így nem lepődőm meg a döntésen. Senkinek sem tartozik már semmivel, abszolút szuper kanca volt. Tegnap este sírtam, amikor ezt elmondták, de inkább örömet, mint szomorúságot éreztem a nagyszerű emlékek miatt.

Dettori mind a 14 Gr1-es versenyében Enable lovasa volt, amiből 11-et meg is nyertek.

A decemberben 50 éves világsztár, teljes mértékben elismerte azt, hogy karrierjének legjobb szakaszában találkozott a csodakancával, hiszen a legtöbben, sőt rosszabb napokon még Ő maga is azt gondolta, hogy a legszebb napok már mögötte állnak.

Amikor Golden Horn-on lovagoltam azt mondtam: Istenem, soha többé nem kapok olyan lovat, mint ő, aztán tessék… Mivel oly régóta kötődtem hozzá, tegnap este elmentem és meglátogattam. Mindig emlékezni fogok rá.”

 

Legalább ennyire fájó a sportág szerelmesinek a legendás ír tréner, John Oxx novemberi távozása.

Édesapja, John Oxx Sr 1943-ban, 33 évesen kezdte meg karrierjét, aki hét esztendővel később vásárolta meg Currabeg-et, ahol a fiú mai napig is tevékenykedik. Már egészen fiatalon apja nyomdokaiba lépett. Tudatosan építette karrierjét és előbb elvégezte az Állatorvosi Főiskolát, mielőtt 28 évesen átvette volna a stafétabotot apjától.

Az átadás zökkenőmentes volt, így a tulajdonosok bizalma egy pillanatra sem rendült meg a családi vállalkozásban. A történet innentől kezdve ismert, egészen az első, 1995-ös bajnoki címen át, a nagy találkozásig, amikor is Sinndar megnyerte a kontinens három ikonikus futamát, az angol és az ír derbyt és az Arc-ot. Sinndar azonban csupán egyike volt a keze alatt dolgozó világsztároknak és Sea The Stars üstökösként való berobbanása már csak megkoronázta káprázatos karrierjét.

41 év telt el azóta, hogy idősebb John Oxx, 70 éves korában, úgy döntött, ideje átadni a stafétát fiának. Most, a júliusban 70 éves fiú is úgy döntött, hogy ideje visszavonulnia.

Legsikeresebb tanítványa Johny Murtagh,  a 2004-ben, első nőként apprentice bajnok, Cathy Gannon pedig így búcsúzik tőle a Twitteren:

A John Oxx név már régóta szinonimája a versenyzői kiválóságnak, és mindent felölel, ami jó a sportban, a profizmustól a szorgalmon át az őszinteségig és a hűségig.

I have no regrets; we have had some wonderful times. We were very, very lucky to have some very
good owners and some very good horses over the years.” — JOHN OXX

Mindketten hiányozni fognak! Boldog nyugdíjas éveket!

Kép: ScoopDyga