Tényleg ez volt a legkülönlegesebb

Beharangozónkban éppen elég okot olvashattak, hogy miért ez volt a legkülönlegesebb Belmont Stakes, de egy valamiben mégsem volt különleges: a szuperfavorit demoralizálta a mezőnyt és majd 4 hosszas győzelmet aratott. Naná, hogy Tiz the Law-ról beszélünk, akinek a sikerében egy kevésbé ismert páros, nevezetesen Manny Franco zsoké és Barclay Tagg tréner osztozik. Constitution fia szinte semmiféle ellenállásba nem ütközött, amikor az idén 1800 méterre kiírt futam célegyenesébe fordulva elindította lovasa, és tetszés szerint nyerte a 152. Belmont Stakest.

Számomra úgy tűnt, hogy minden úgy ment, mint az óramű.” – mondta Tagg, amivel nehéz lenne vitába szállni, de a a mesterre pokoli kemény feladat vár. Ne feledjük: alapesetben a három Triple Crown futamot öt hét alatt lefutják a háromévesek, de most a derbyre csak szeptember ötödikén kerül sor, azaz a Preaknessig még 103 nap van hátra, így a ló szinten vagy formában tartása nem tűnik kis kihívásnak. Nem irigyeljük a mestert.

A közvetítésben Önök is hallhatják, hogy a speaker milyen fennkölt állapotba került, hogy New Yorkban egy New Yorkban tenyésztett ló sikerét kürtölhette világgá.

A hagyományokból természetesen tartottak meg azért Elmontban, hiszen a versenynapot a Belmont Stakes-en kívül még öt Grade besorolású futam színesítette, amelyekből kettő a legfelső kategóriát képviselte.

A 3 éves kancák között továbbra is veretlen Gamine (Into Mischief), aki most az Acorn Stakes (Gr1, 1600 méter) mezőnyét intézte el 18 és fél hosszal, amivel az egész nap legnagyobb szenzációját szolgáltatta, és mondhatjuk: ellopta a show-t a Belmont mezőnyétől. Bob Baffert idomítottjától nem csak mi, hanem az egész világsajtó hasra esett. A nyitóképen is ő látható.

“Mindent megtett, amit akartam.” – mondta a zsoké, Velazquez. “Kicsit agresszív volt a másik oldalon, de hagytam, hogy pihenjen a hátsó szakaszon. Miután elértünk az öt/tizenhatod pole-hoz engedtem, hogy fusson. Aztán olyan gyors lett, hogy vissza kellett néznem. Nagyon kedves és profi. Bárcsak mindegyik lovaglás ennyire egyszerű lenne.

Az 1:32.55-ös káprázatos, szinte felfoghatatlan lefutási idő You 2002-es rekordját (1:34.05) adta át a múltnak.

Ezzel ellentétben a Jaipur Stakes (Gr1, 1200 m), komoly izgalmakat tartogatott, de itt is csak megszorongatni tudták a favoritot, legyőzni nem. A Team Valor új üdvöskéje, a mezőny egyetlen kancája,  Oleksandra (Animal Kingdom) Joel Rosario alatt ért fel a csúcsra, azaz gyűjtötte be pályafutása első sikerét a legfelső osztályban.

A versenynap 67,7 millió dolláros forgalmat generált, ami ugyan 34%-os visszaesés 2019-hez képest, de az ismert okok függvényében ez is nagyszerű számadat.

Holnaptól három napon át Székely Károly a Racing Portal főnöke. Lapunk történetének leghosszabb interjújában sok-sok érdekességről fog mesélni a nyugdíjas idomár.

Kép: Kentucky Derby twitter