Tenyésztők Kupája

Holnap délután/éjjel végre érkezik a szezon legfontosabb amerikai rendezvénye, a Breeders’ Cup.

Ez a megtisztelő cím elsőre talán elhamarkodottnak tűnhet, szakmai szemmel azonban nincs olyan lóversenyesemény a tengerentúlon, amely ehhez fogható. A “Telivér Világbajnokság” elnevezés – amit az amcsik önnön felindulásból “szerényen” rá aggattak – persze erős túlzás, hiszen egyáltalán nemzetközivé is mindössze néhány európai aspiráns teszi a találkozót, az Államok szempontjából azonban megkérdőjelezhetetlen a jelentősége.

Bár a klasszikusok évszázados történelmével és hagyományaival szemben a Tenyésztők Kupáját csak 1984-ben, harminchat éve hívták először életre, gyorsan a szezon csúcsává nőtte ki magát, ami egyáltalán nem véletlen.

Míg a hatalmas területi különbségek miatt az ország különböző területein tréningben álló lovak alig találkoznak az év során, itt felvonul a tengerentúli lóversenyzés krémje, ráadásul a viszonylag késői időpontnak köszönhetően már van némi fogalmunk az erőviszonyokról, ellentétben például a Kentucky Derby-vel, ahol rendre sötétben tapogatózunk a különböző régiók egymáshoz viszonyított színvonalával kapcsolatban.

Sokat nem kell magyarázni, a Breeders’ Cup olyan az Egyesült Államokban, mint az ARC-hétvége vagy a British Champions Day Európában, a Hong Kong International Ázsiában, a The Championships Ausztráliában vagy a Dubai World Cup Night az Emírségekben – bár utóbbit maximum funkciója miatt vehetjük ide, a presztízséről inkább ne beszéljünk.

Itt minden korosztály, nem, táv és felület legjobbjai megküzdenek egymással a két nap alatt, összesen 13 Grade 1 futamban, ahol az elképesztő mennyiségű kiosztásra váró pénzdíj mellett az év legjobbjainak versenyében is fontos jópontokat szerezhetnek az Eclipse Awards szakmai zsűrijénél.

Ezúttal Keeneland ad otthont a találkozónak. A pénteki “felvezető” napon, a Future Stars Day-en négy csikófutam rajtol el a legfelső szinten, továbbá a “csak” Gr2 besorolású Juvenile Turf Sprint, majd szombaton következik a teljes őrület kilenc Gr 1-es futammal.

A sort pedig mint mindig, ezúttal is a Breeders’ Cup Classic zárja, ahol az idén viszonylag erős hároméves korosztály ezúttal az öregekkel is szembenéz. Míg a koronavírus miatt sok futam díjazását csonkították meg, itt maradt a klasszikus hatmillió dollár összdíjazás, ami nem is tűnik érdemtelennek az idei kilátásokat nézve.

A Belmont Stakes-győztes Tiz the Law és a tőle a Kentucky Derby-t épp, hogy elorozó Authentic visszavágója már önmagában elég ígéretesen hangzik, az azonban csak tovább borzolja a kedélyeket, hogy a favorit még csak nem is kettejük közül kerül ki, hanem Baffert idén háromszoros Gr1-nyerő üdvöskéje, Improbable képviseli a legjobb esélyt.

Ha még soha nem maradtak fönn, hogy élőben kövessék figyelemmel az amerikai versenyeket, akkor is erősen ajánljuk a hétvégét – ennél jobb és érdemesebb alkalmat aligha találnak az első éjszakázásra.

Képek: America’s Best Racing