Tenyésztők hétvégéje – Breeders’ Weekend

Az elmúlt hétvégén (2015.02.21.-22.) került megrendezésre a Magyar Sportló és Magyar Félvér Tenyésztők Országos Egyesületének (MSLT) új rendezvénye a „Tenyésztők Hétvégéje”.

alt

Idén, a korábbi évektől eltérően lehetőség volt az eladásra kínált lovak bemutatására is. Lássuk hogyan is zajlottak az események!

 Gyönyörű napsütés kedvezett a szombati napon megjelenteknek, akik, ahogyan azt bevezetőnkben jeleztük, leginkább az eladásra kerülő lovak végett látogattak el a Nemzeti Lovardába. A bemutatás 10 órakor kezdődött szabadon ugróban illetve lovas alatt. Összesen 36 előre regisztrált hazai tulajdonú lovat neveztek erre a napra. Kiválóbbnál kiválóbb tenyésztők képviseltették magukat; köztük a Kabala Ménes Kft. akik a szürke – ha nem is 50 – de jó pár árnyalatában jeleskedtek, a méltán neves Timpex Kft., a tavalyi év CSIO 160 cm-re kiírt nagydíjának nyertes lovát, Timpex Centet (lovasa Szabó Gábor) adó ménes és még számos más tenyésztő. A nap további részében sor került a ménjelöltek aszfalt felvezetésére, majd az előre regisztrált érdeklődők kipróbálhatták az eladó lovakat. Az utolsó program 16 órai kezdettel,a küllemi bírálat volt.
Vasárnap délelőtt 30 fiatal jelölt mutathatta meg mozgását és ugróképességét, délután pedig a már fedeztetési engedéllyel rendelkező lovakból láthattak egy válogatást azok, akik a kissé hűvös idő ellenére is kilátogattak a Tattersalba. Az érdeklődés szombatról vasárnapra egy cseppet sem apadt!
 alt
Casino ( Ramzes III-80 Randi x Merano I )

A jelöltek közül a legtöbben KWPN (Holland Sportló)  illetve Magyar Sportlovak voltak. Az esemény nagyon szakszerűen, pontosan és színvonalasan zajlott, a lovak remekül ugrottak, energikusak és impozánsak voltak!  Szinte mindegyikük származásában találhattunk kiváló, nagypályás felmenőt, ilyen például a Paul Shockemöhle istállójában álló Bretton Woods,  Balou du Rouet vagy  a tavaly elhunyt Quidam de Revel, de sokaknak  bizonyosan ismerősen hangzik Quintero vagy For Pleasure neve is. Az eseményen korlátozott (10 kanca/év) valamint nyilvános fedeztetési engedélyt lehetett megszerezni. Ez utóbbi kategóriába 11 ló került.

alt
 
Aranykapu Claramo (Clarimo x Carano) a 2015-ös Champion

A nagy létszámra való tekintettel a bíráló bizottság a 3 és 4 éves körüngolt mének közül választotta ki a Champion és a Reserve Champion-t, ami a következőképpen alakult:

Champion:
Aranykapu Claramo (Clarimo x Carano )
2012. évi holsteini pej mén
tulajdonos: Andirkó Attila, Hajdúböszörmény
Reserve Champion:
Goodwin (Quadros x Goodtimes )
2011. évi sárga KWPN mén
tulajdonos: Takács István, Sikonda

További 9 mén kapott nyilvános fedeztetési engedélyt:

 

Lantos (Landor S x Quality)
2012. évi oldenburgi sötétpej mén, tulajdonos: Bakony Bio Zrt, Kisbér
Aranykapu Ca Leur (Calido I x Couler Rubin)
2012. évi szürke hannoveri mén, tulajdonos: Andirkó Attila, Hajdúböszörmény
Hélios (Indoctro x Merano -1)
2011. évi szürke magyar sportló mén, tulajdonos: Mezőhegyesi Állami Ménes Kft
Grande (Querly-Elvis x Voltaire)
2011. évi sárga KWPN mén, tulajdonos: Takács István, Sikonda
Castero (Cassini II x Quintero)
2010. évi pej holseini mén, tulajdonos: Koncz Ferenc, Győr
Conor Pass (Catoki x Lancer II)
2010. évi holsteini pej mén, tulajdonos: Erdélyi Lóránt, Budapest
Alfy (For Fashion x Newton)
2010. évi holsteini sötétpej mén, tulajdonos: Herczog és Fiai Kft, Gánt
Lawu (Ludwig von Bayern x Forrest xx)
2006. évi pej oldenburgi mén, tulajdonos: TSN Kft, Budapest
Chacco (Chacco-Blue x Argentinus)
2006.évi oldenburgi spej mén, tulajdonos: Márki Zoltán, Budapest

Tenyésztőiknek és tulajdonosaiknak szívből gratulálunk!

A délutáni program során több kiváló idősebb mént nyereg alatt, míg másokat a kivetítőn, vagy felvezetve mutattak meg a közönségnek. Köztük szerepelt Churcill IC, aki a 2014-es Országos Kancavizsgán és Ménkrönungon a legmagasabb pontszámokat kapta, Justboy, aki az egyik legnagyobb hatást gyakorolja  a magyar sportlótenyésztésre, valamint bemutatták az  egyik  tavalyi tehetséget, a fekete, elegáns, kiváló ugróképességgel megáldott Cariba Dam-ot.

A vendégek számára készített igényes programfüzetek segítségével mindenki jól tájékozódhatott a lovakról, azok származásáról, jellemzőiről. Vidám és kellemes hangulat uralkodott mind két nap során. A hétvége fényét emelték a Lipóti Pékség ízletes péksüteményei, illetve a Sauska borászat borkóstolója!

alt

“Terülj terülj asztalkám!” 

Összességében elmondhatjuk, hogy egy kiemelkedően sikeres hétvégét tudhat az MSLT maga mögött, hiszen büszkén mondhatjuk, hogy ezen kiváló lovak, hozzájuk méltó rendezvényen vehettek részt! Tenyésztőik pedig idén is hűek maradtak jelmondatukhoz:
“Teljesítményre tenyésztünk!”

Szerzők: Kovács Flóra & Kerekes Gréta