Távolról sem leszállóág

Ma éjszaka érkezik az amerikai Hármas Korona utolsó ága.

Mielőtt erre rátérnénk:

A Belmont Stakes az amerikai galoppszezon egyik legellentmondásosabb klasszikusa. Az egyik oldalon ott vannak a nézők: ha van Korona-esélyes, az év legnagyobb felhajtása és sajtóeseménye, viszont ha nincs – ahogy idén sem -, jóformán teljes érdektelenségbe fullad.

Szakmai szempontból kicsit összetettebb a kérdés. Egyrészt ellene szól, hogy az amerikai “hosszútávfutók” 90 százaléka életében soha többet nem fog 2000 méternél messzebbre versenyezni, így számukra kifejezetten értelmetlen ez az egyszeri összehasonlítási alkalom a 2400 méteren. Ugyanakkor már öt hét telt el a Kentucky Derby óta, így – hacsak valaki nem indul a Hármas Korona minden ágában – egy frissebb és rendezettebben összerakott mezőnyt láthatunk csatázni, mint Churchill Downsban.

(Továbbá az sem mellékes, hogy ez a délután a szezon egyik csúcspontja Belmont Parkban: a Gr1-futamok egész napos sora összesen nyolc királykategóriás összecsapást kínál, amit egy további Gr2 egészít ki. Mindez különféle távokon, felületeken, korosztályokban és nemeknek – azt is mondhatnánk, hogy ez New York és környékének saját mini-Tenyésztők Kupája.)

Rombauer a Preakness után ismét robbantana

De ideje az idei kiírással foglalkozni: 2400 méter, másfél millió dollár összdíjazás, start magyar idő szerint vasárnap hajnalban 0:49-kor. Ahogy azt megszokhattuk, a mezőny jóval kisebb, mint Kentuckyban, az összetétele azonban sokkal ismerősebb, mint általában.

Öten érkeznek a Kentucky Derbyről, sorrendben Hot Rod Charlie (3.), Essential Quality (4.), Known Agenda (9., Florida Derby-nyerő), Boubonic (13., Wood Memorial-nyerő) és Rock Your World (a nyitóképen középen narancssárga – kékben). Érdekesség, hogy az amerikai szaklapok utóbbit favorizálják a feltételezhető távbírásra hivatkozva, bár a Santa Anita Derby győztese mindössze a 17. helyre ért oda Churchill Downsban.

A Derby visszavágójának is nevezhetnénk tehát az idei Belmontot, élen azokkal, akik favoriként érkeztek oda és – legtöbben – csalódással távoztak, egy lóról azonban nem szabad megfeledkeznünk, mégpedig a Preakness győzteséről, Rombauerről. A pej mén az évjárat kréméjével együtt készült a rózsák futamára, amit végül kihagyott, hogy helyette két héttel később hatalmas meglepetést szállítson Pimlicóban.

De igazából fölösleges is ennél jobban elmélyedni az esélyekben – mint Belmontban mindig, ezúttal is az fog dönteni, ki elég szívós, és ki az, akit legyőz a plusz négyszáz méter.

Képek: America’s Best Racing