Taroltak a kancák

Az Arc-weekendet Ausztráliában kezdtük, ahol nem kevesebb, mint négy csúcskategóriás ütközet várta a galopprajongókat.

Flemingtonban a 2000 méteres Turnbull Stakesben Chris Waller parádét láthattunk, ugyanis lovai kisajátították az egész dobogót. További érdekesség, hogy az első két helyezett Verry Elleegant (Zed) és Toffee Tongue egyaránt kancák és egyaránt új-zélandi tenyésztések. Finche mögött a negyedik helyre felfutó Dalasan viszont Frankel fia.  A nyerőt várja a Caulfiled Cup. Waller ötödik trófeáját gyűjtötte ebben a kiírásban, míg legjobb idomítottja ugyanennyi Gr1-es kupánál tart.

Közel 900 kilométerrel “odébb”, Sydneyben Hugh Bowmantisztán és balesetmentesen – megszerezte pályafutása 97. Gr1-es győzelmét, ugyanis a mérföldes Flight Stakesben Montefilia (Kermadec) nyergében megfosztotta örök harcostársát attól, hogy ezen a csodás szombat délutánon két államban is Gr1-es nyerőt ünnepelhessen.  A Frankel ivadék, Hungry Heart lett ugyanis a második Waller istállójából. A hároméves kancának David Payne a mestere.

Ez az első szombati győztesem az Andyval (Adkins) történt baleset óta, ezért ez most nagyon fontos volt számomra” – mondta Bowman.

Elképesztő, 17 fős mezőny várta a mérföldes Epsom Handicap startját. Jamie Richards idomítottja, Probabeel (szintén új-zélandi tenyésztés, papája Savebeel) kisebb csodát vitt véghez, ugyanis a szinte reménytelennek tűnő 18-as boxból is győzni tudott Kerrin McEvoy kiváló lovaglásának (is) köszönhetően Royal Randwick-en.

Megint az a Funstar végzett mögötte, akivel már-már legendássá nemesül vetélkedésük, és tavaly pont fordított sorrendben értek célba ugyanitt. Csodálatraméltó ez a két (négyéves) kanca, hogy most már sokadik Gr1-es versenyben verik a méneket. Ha jól számolom, külön vetélkedésükben Probabeel vezet 4:3-ra Funstar előtt, így Waller mester már második ezüstjét gyűjtötte be aznap a királykategóriás futamokban.

Randwick harmadik Gr1-es versenyében, a 2400 méteres Metropolitan hendikepben, két királykategóriás (szombati) pénzes helyezés után már csúcsra ért egy Frankel-ivadék.  A győztes Mirage Dancer ráadásul már hétéves, így nem mondhatjuk, hogy a világ legmagasabb Timeform értékelést kapó lovának, egy friss utódja uralná a címlapokat. A nyerő már tavaly is komoly feladatok elé lett állítva. Harmadik volt a Caulfiled Cupban, majd csak 14. a Melbourne kupában, de most minden klappolt és immár Gr1-es bajnok Trent Busuttin és Natalie Young idomítottja.

Jenny Evans képén az idomári duó

A Just Horse Racing azt írja, ezzel “államközi puccsot hajtottak végre”, hiszen azért utaztak vele Victoria államból Új-Dél-Walesbe, mert úgy vélték több keresnivalójuk lehet lovuknak ott, mint Flemingtonban, a 400 méterrel rövidebb Turnbullben. Bejött a számításuk.

Ő egy kiváló Frankel mén, aki most már Gr1-es bajnok Ausztráliában. Mindenképpen Gr1 győztesként szerettünk volna futni a Caulfiled Cup-ban,  ezért kerültük el a Turnbullt.” – mondta Natalie Young, aki a flemingtoni pályán nézte lova versenyét.

Mivel ebben a futamban „a milliárdos” McEvoy lett a második Mugatoo nyergében, így senkinek nem sikerült a duplázás a négy legmagasabb minősítésű versenyben. (Illetve Jamie Richards az Epsom handicap mellett nyert még egy Gr1-es futamot hazájában, Új-Zélandon. Nem véletlenül nyilatkozta, hogy ez egy hihetetlen nap számára.)

Délután Párizsban, éjszaka Pimlicoban zajlottak az események, de ezekről majd később. Jó szórakozást a Prix de l’Arc de Triomphe-hoz!

Kép: Racing Victoria Twitter