Szuperhétvége

Az Arc-weekend előtt az ausztrálok még „letoltak” egy szuperhétvégét, három Gr1-es futammal és a Guineas felkészítőkkel.

A sort pénteken Moonee Valley, vagy ahogy mostanság nevezik, The Valley nyitotta, ahol a 1000 méteren  nem kevesebb, mint 1 millió dollárért a patinás Moir Stakes várta az indulókat.

Az Oakleigh Plate nyerője, a nyitóképünkön látható Pippie ismét olyan remekbeszabott győzelmet aratott, hogy lovasa, Damian Lane a kancát a leggyorsabb sprinternek nyilvánította, amelyen valaha lovagolt, pedig elhihetik, látott már pár „repülőgépet” testközelből.

Ő nagyszerű. Csak adsz neki egy kis biztatást, majd a nyakába fekhetsz, ő pedig megteszi helyetted a többit.” – mondta Lane

Másnap Sydneyben (Rosehill) szintén egymillió dollárért vetélkedtek a háromévesek az 1400 méteres Golden Rose-ban. Márpedig ezen összeg nagy részét a Michael, Wayne és John Hawkes trénertrió teheti zsebre, ugyanis a patinás versenyben kettős győzelmet arattak.

A szuperfavorit, Rothfire ugyanis a verseny után sántaság jeleit mutatta (igaz így is negyedikként ért célba, bár 12 hónap kényszerpihenő vár rá, oda nagy álom: az Everest), így Ole Kirk (Written Tycoon) győzelme és North Pacific második helyezése a Hawkes családot ajándékozta földöntúli boldogsággal.

A két istállótárs egészen elképesztő versengést mutatott be a győzelemért. Sok-sok ilyen futamot szeretnénk még látni.

A legfőbb események azonban Caulfieldban (Melbourne) történtek.

Mindkét Guineas felkészítőben (1400 m) kiválóan előkészített, nagy létszámú mezőnyök várták a startot. A méneknél a kedves nevű Prague favoritként okozott csalódást nyolcadik helyezésével. Crosshaven (Smart Missile) az egyetlen herélt induló megtréfálta a mezőnyt és majd kéthosszas győzelmet aratott. A kancáknál kis híján összejött a  duplázás a Dabernig – Hayes duónak, de idomítottjukat, Personalt, Instant Celebrity (Not A Single Doubt) egy hosszal verte. Kíváncsian várjuk a Guineas-ket.

A 750 ezer dolláros Underwood Stakes, az Ausztráliában meglehetősen ritkán látott 1800 méteres távra van kiírva, ami értelemszerűen a mérföldes és a 2000 méteren legjobbakat is indulásra csábította, így nem csak a megszokott „arcok” találkoztak a startgépben. Danny O’Brien idomítottja, Russian Camelot (Camelot) egyre komolyabb formákat igazol.  Róla mestere mondja, hogy karrierje legjobbja, pedig O’Brien úr Melbourne-, és Caulfiled Cup nyerőt is készített már. Mindenesetre a Racing.com Ausztrália legizgalmasabb lovának nevezi Őt.

Karrierje hét futásából hatszor az első két helyen végzett és a két héttel ezelőtti Makybe Diva Stakes második helyezése után, most megszerezte pályafutása második Gr1-es trófeáját.

Damien Oliver pedig a 120-at. Mármint a legfelsőbb szinten. Gratulálunk a kiváló lovasnak!

Nagyon izgalmas látni, hogy ilyen előadásokat produkál már karrierje elején. Csodálatos ló, nagyon örülünk, hogy ezt ma megcsinálta, és remélhetőleg még nincs vége a tavaszi „hadjáratának” ” – mondta meghatódva a mester.

De nincs ám, hiszen most következnek a keményebb erőpróbák. Elsőként a Caulfiled Stakes, majd a Cox Plate, és így karrierje 10. versenye lehet a Melbourne Cup.

Hétvégén természetesen Párizsra figyel a lóversenyvilág, de azt követően ismételten Ausztrália kéri majd az Önök megtisztelő figyelmét.

Kép: Meagher_Racing Twitter