Szuperhétvége

Továbbra is eldönthetetlen számunkra, hogy ki kontinensünk királya a hároméves évjáratban.

St Mark’s Basilica ellen ugyan csak hárman “mertek” kiállni az Irish Champion Stakesben, de a Siyouni ivadék olyan imponáló magabiztossággal lépett el a Breeders’ Cup hős Tarnawa és Poetic Flare mellett, hogy az a legínyencebb galopprajongókat is elismerésre késztette.

Aidan O’Brien, a győztes tréner elmondta: “Taktikus volt, nagyon taktikus. Jött felfelé az egyenesben és jól teljesített. Az egyetlen dolog, amit tudunk a verseny előtt, az a gyorsítás szükségessége. Nos, mindannyian láthatták, hogy miként sikerült mindez. Kiválóan gyorsított. Kivételes ló és szerencsések vagyunk, hogy vele dolgozhatunk.”

Aidan 10., Ryan 3. győzelmét ünnepelhette a futam után.

Ryan Moore is boldogan értékelt annak ellenére, hogy egynapos eltiltást kapott figyelmetlen (veszélyes) lovaglásért. A finisben való sodródás ugyanis nem kis vitákat generált és Tarnawa csapata csalódottan fogadta a végeredményt. A versenynapon Jessica Harrington trénerasszony vitte a prímet, három, közte 1-1 Gr1-es és Gr2-es győzelmével, így ő tehette vitrinjébe a Matron Stakes trófeáját is.

Nem sokáig ünnepelhettük az írek hősét, hiszen a St. Legerben, a nyitóképen látható Hurricane Lane tényleg hurrikánként söpört végig a doncasteri mezőnyön. A Frankel ivadék győzelme minimum volt annyira impresszív, mint a leopardstowni produkció.

A napok óta parádézó és a meetingen már nyolc győztest lovagló William Buick így értékelt: „Könnyű volt. Kiválóan futott, bár egy háromévesnél sosem tudhatod előre, hogy mi fog történni. Olyan szépen vitt, majd amikor kellett bizonyította, hogy megvan a kellő fordulat a lábaiban. Nagyszerű ló, akivel fantasztikus érzés volt megnyerni a Legert. Tudtam, hogy a legjobbon ülök, így igazán könnyű dolgom volt.” – mondta a norvég fiú.

A két szuperklasszis győzelme után felcsigázva vártuk az Arc legfőbb favoritjának vélt Snowfall párizsi fellépését, de róla természetesen majd holnapi, párizsi cikkünkben olvashatnak. Már csak azért is, mert a hétvége két főszereplőjének, Jessica Harringtonnak és William Buicknak még vasárnapra is maradt tölténye a tárban.

A trénerasszony Discoveries-zel győzött  a kétéves kancák Gr1-es versenyében a Moyglare Stud Stakesben. A friss bajnok, a pár hete eltávozott Mastercraftsman hírnevét öregbíti és a Niarchos családot boldogítja. Buick Írországra is átmentette káprázatos formáját, mert a Vincent O’Brien National Stakesben Native Trail (Oasis Dream) vele elsőként a célban.

Nagyon szerettünk volna beszámolni hároméves győzelemről az Irish St. Leger kapcsán, de sajnos ez nem valósult meg. Minden galopprajongó előtt ismert, hogy ott nem csupán a hároméveseket várja az utolsó klasszikus, így nem is meglepő, hogy a tizenhárom fős csapatban mindösszesen hárman képviselték a derbyévjáratot. A dobogót az öregek sajátították ki, de bombameglepetés született, mert a Melbourne Cup hősét, Twilight Paymentet legyőzte az eddig pusztán Listed versenyben sikeres Sonnyboyliston (Power), így a Curragh-i speaker boldogan kürtölte világgá:

Johnny Murtagh immár trénerként is klasszikus nyerő.

Ez az első évem Johnny első zsokéjaként. Volt néhány sikerünk ugyan Angliában, de nagyon szerettem volna már Gr1-et nyerni. Hogy ez egy klasszikus lett, ez egészen hihetetlen.” –  mondta a pár hét múlva 20. születésnapját ünneplő Ben Coen.

Csodás hétvégén vagyunk túl, de még nem ért véget beszámolónk, hiszen holnap a párizsi fejleményekkel jelentkezünk.

Nyitókép: Sporting Life