Szorul a hurok: Brexit folytatás

Megszólalt az állatjóléti miniszter és az észak-írországi tenyésztők.

Magunk is foglalkoztunk már a Brexit témával itt a Racing Portal-on: avagy az Egyesült Királyság március 29-ére tervezett kilépése az Európai Unióból milyen hatással lesz az ország(ok) lóversenyzésére?A hatás jelenleg inkább negatívnak tűnik, mint semlegesnek, de a legkellemetlenebb a dologban mégis az, hogy még mindig nem kaptak pontos választ az érintettek.

Február 21-én ugyanis elutasításra kerültek az EU és Nagy-Britannia között a nemzetközi lószállításhoz köthető javaslatok, így a tárgyalások még mindig tartanak ez ügyben. Érvényes jogszabály hiányában pedig egy ló sem utazhat az Egyesült Királyságból az Unióba március 29 után. David Rutley, brit állatjóléti miniszter elmondása szerint egy olyan javaslaton dolgoznak, mely lazábbra venné a lovak esetében a határokon át való szállítást: ha ezt elfogadják a felek, akkor az EU-ba induló lovaknak az utazás előtt 30 napon belüli, friss vérképpel kell rendelkezniük; tulajdonosaiknak pedig 6 héttel az út előtt konzultálniuk kell állatorvossal.

Ha a javaslatot nem fogadják el, az nem lesz hatással az EU-ból az Egyesült Királyságba induló lovakra, de visszatérésükben már (előre ismeretlen módon) akadályokba ütközhetnek a tulajdonosok.

„Egy, az EU-val kötött egyezmény a kormányunk elsődleges célja, de az is a feladatunk, hogy felkészüljünk minden eshetőségre – arra is, hogy nem lesz alku. Útmutatónk majd segít a vállalkozóknak és tulajdonosoknak, hogy felkészüljenek a március 29 utáni életre, ha egyezmény nélkül lépnénk ki. Bár az az EU érdeke is, ha elfogadják javaslatainkat a lovak szállításával kapcsolatban, hogy a kontinens ló- és lovassportjain egész Európa tehetsége megmérettethessen.” – nyilatkozta Rutley.

Export-egészségbizonyítvány és határellenőrzés biztosan, de talán még a meglévő útlevél mellé kormányzati utazási engedély is várhat a jövőben a kiutazni vágyó lovakra.

Ami pedig Észak-Írországot illeti, újabb kérdésre nincsen még válaszuk: milyen lesz a határátkelésük délen? A Brexit több észak-írországi tenyésztőt is negatívan érint: bár kicsi területről beszélünk (egész Írország tenyésztésének 5%-át teszi ki), 2018-ban 400 csikó látott napvilágot ott, és 700 fős kancaállománnyal rendelkezik; mégis többet tesz az asztalra, mint a számokból ítélve kellene. A tavalyi Caulfield Cup-győztes Best Solution példának okáért ott született, de a vidék főleg akadálylovairól híres.

Fred Mackey, a tavalyi (National Hunt) Gold Cup győztes Native River tenyésztője így nyilatkozott a Racing Post-nak: „Évekkel ezelőtt, mikor még határ volt, csikókkal jöttem fel, és talán három, szintén csikókkal megrakott autó is előttem állt a sorban. Volt vagy két óra, mire minden papír ki lett töltve és alá lett írva és mehettél a dolgodra. Nem számított, hogy lovakat, vagy más állatokat vittél: őrültek lehettek, hogy órákat kellett ülnöd és várnod a sorod. Remélem nem lesznek határátkelő helyek, mert az túl sok időbe telne. A tenyésztőknek muszáj a déli méneket használniuk: itt fenn annyi sincsen, hogy befolyásolja a tenyésztést. Ez csak kényelmetlenséget és pénzveszteséget fog okozni.”

Észak-Írország egyetlen angol telivér fedezőménjét, a négyszeres Gr1-győztes Conduit-ot (Dalakhani) tartó Hugh Suffern is megszólalt ez ügyben:

„A Brexit egy rémisztő zűrzavar az Ír sziget számára. A tény, hogy Észak-Írország elhagyja az EU-t, azt jelenti, hogy határt fognak húzni – logikusan, hiszen nincs más lehetőség. (…) Több, mint 7000-szer lépik át észak és dél határát az angol telivérek évente, és a sportlovak legalább ugyanennyiszer. Még a legkezdetlegesebb ellenőrzések is időeltolódást, anyagi terhet fog jelenteni egy olyan üzletnek, ami eddig is alig ért körbe.”

Az ír interjúk még ide kattintva folytatódnak angolul.

A kilátástalanság és megfoghatatlanság az, ami most körbelengheti az Egyesült Királyság lósportjának szereplőit. Jelen pillanatban nem tűnik semmi sem egyértelmű megoldásnak, de mindenki érdeke lesz, hogy a versenylovak könnyített körülmények között utazhassanak a jövőbeli EU-s határokon keresztül.

Fotó: Extra.ie