Színpadra léptek: Talismanic és Wuheida

A Breeders’ Cup két legkiemelkedőbb turf futamában két kontinens legjobbjait alázták le az istállótársak. Na de kik is ők?

A Godolphin két újdonsült csillaga névtelenül érkezett az Egyesült Államok parádés nemzetközi évzárójára, majd a zárónapon ország-világ megismerte nevüket: a Filly & Mare Turf-ben és a Turf-ben arattak ugyanis káprázatos diadalt. Nem szóltunk azonban róluk eddig, előzetes formájuk alapján.

A hároméves Wuheida (Dubawi) legutóbb csak kétévesen mutatott oly klasszis teljesítményt, amit megalapozta volna az újabb Gr1-es győzelem esélyét: 2016-ban az Arc napon rendezett Prix Marcel Boussac-ban (Gr1) emelkedett ki magasan évjáratából, de fantasztikus formáját csak további helyezésekkel tudta megközelíteni. Csak felsőkategóriás futamokban indulva második volt a Falmouth-ban a futtatójának nemezise, a Coolmore lova, Roly Poly mögött; majd visszatérve Franciaországba harmadik volt a Prix de Diane-ban (hároméves kancadíj). Két további negyedik helyezés elég volt, hogy már ne gondolják esélyesnek a soron következő Tenyésztők Kupáján az Államokban. Meglepetésgyőzelme nem csak ő magának érlelődött régóta, hanem William Buick-nak is, ki először lovagolt győztest a Breeders’ Cup-on. Charlie Appleby szívesen látná idomítottját vissza a tréning-istállójába:

„Imádnám, ha négyévesen is nálam lehetne. Szerintem ahogy öregedne, úgy javulna, ahogyan megerősödne és kikerekedne.”

Jövőbeli tervekről a kanca irányába még nem hallani a futtatók részéről, így szurkolhatunk egy esetleges címvédésért jövőre.

Talismanic. Fotó: Horse Racing Nation

Talismanic karrierjének szekerét ellenben nagyon is meglódította a Breeders’ Cup-on elért győzelem: Andre Fabre egyenest Hongkongba kísérheti idomítottját. Medaglia d’Oro négyéves fia nem mutatott sokat, sem két, sem háromévesen – azon kívül, hogy szinte felejthető negyedik volt a Derby-ben (Prix du Jockey Club), és nyert pár Graded-besoroláson kívüli versenyt. Négyévesen azonban már le sem szorult a dobogóról: igaz, Fabre mester szinte titokban tartotta feltűnő küllemű lovának teljesítménybeli javulását: egészen a BC Turf-ig nem is indították Gr1-es kategóriában. Majd ott, egy hagyományosan Prix de l’Arc de Triomphe felkészítő Prix Foy harmadik helyezés után Amerika és Írország legkiválóbb specialistái előtt ért célba. Tanulságunk: nem szabad átnézni Andre Fabre lova felett, oly mindegy mit mutatott előtte (hivatalosan).

Andre Fabre egy élő legenda.” – áradozott Joe Osborne, aki John Ferguson helyébe lépett a Godolphin-on belül, mint ügyvezető. „Ő mindig nagyra tartotta ezt a lovat, emiatt egyáltalán nem aggódtunk a kemény talaj miatt. Mikor Andre Fabre mérlegeli az esélyeit, azt tiszteletben kell tartanod.” (Nem véletlen, hogy főszerkesztőnk szerint ő pillanatnyilag a világ legjobb trénere.)

A friss Gr1-győztes pedig újra találkozik Highland Reel-lel a Hong Kong Vase-ben – sikerül megint szabotálnia egy duplázást Aidan O’Brien idomítottjától? Két hét múlva kiderül…

Wuheida. Fotó: Sky Sports