Szavaztunk – 2018 legjobb lovai

Búcsúzunk. Mai napon nem csak sorozatunk ér véget, hanem számunkra a 2018-as esztendő is.

Jöjjön a talán legizgalmasabb kategória. Vajh melyik 10 káprázatos telivér fért fel listánkra?

10. Cracksman (Frankel)

Egy éve ilyenkor Enable-nél is jobbnak gondoltuk, de az idei szezonban annak ellenére (Dettori szerint) sem volt az igazi, hogy egy második helyezés volt a legrosszabb eredménye. Pályafutása utolsó versenyét azonban az egy évvel korábban bemutatott káprázatos stílusban nyerte, így listánk 10. helyéről vonulhatott nyugdíjba.

9. Sea of Class 

Milliók sírtak az Arc második helye után, de Sea The Stars lánya bebizonyította, hogy Európa krémjéhez tartozik – és nem csak a kancák között!

8. Alpha Centauri (Mastercraftsman)

A 2018-as esztendő egyik legnagyobb csillaga. Négy Group 1-es trófeát szállított a Niarchos Family-nek, így talán kicsit talán hátrébb is végzett nálunk, mint azt érdemelte volna.

Ami Angliában nem sikerült, odahaza igen: Alpha Centauri az Év Lova lett Írországban

7. Monomoy Girl (Tapizar)

A sorozatnyerők mindig nagy hatással vannak a szavazókra, és ez velünk sem volt másként. A homokdivízió királynője idei 7 versenyéből hatot megnyert és az “Oaks-Distaff dupla” a legnagyobb csillagok közé repítette Brad Cox idomítottját.

6. Accelerate (Lookin At Lucky)

Szintén 7/6-os mérleg 2018-ban, és aki megnyeri a Breeders’ Cup klasszikus futamát, annak helye megkérdőjelezhetetlen listánkon.

5. Justify (Ghostzapper)

Seattle Slew mellett az amerikai galoppsport második veretlen hármas korona nyerője. Elég ennyi?

Ne feledjék: listánk ötödik és hatodik helyezettje csatázik az amerikai Év Lova címért is.

4.  Almond Eye (Lord Kanaloa)

Japán első számú csillaga. A kancák hármas koronája mellé, könnyedén gyűjtötte be a legnagyobb verseny trófeáját is a legjobb idősebb mének jelenlétében. Nagy reményekkel tekintünk 2019-es szezonja elé.

3. Enable (Nathaniel)

Az Arc címvédés csak bronzérmet ért nálunk és vele kapcsolatosan is izgalommal várjuk a jövő évet.

2.  Roaring Lion (Kitten’s Joy)

John Gosden legjobbja nem csak a Cartier díjátadón, hanem a Racing Portal Awards-on is megelőzte Enable-t. Aligha érdemtelenül, hiszen négy Gr1-es győzelme mind-mind élményszámba ment és még a rossz kentuckyi futás sem tudott rontani a renoméján. Sajnos őt már nem láthatjuk versenyezni többé, hiszen ménesbe vonult.

1. Winx (Street Cry)

Mindenkinek gratulálunk!

Képek: Secretariat twitter, Hípica Global twitter

Ezek voltak az utolsó sorok az idei esztendőben a Racing Portalon, amely ha nem is történelmi esztendő volt számunkra, de mindenképpen a megújulást hozta el. Nagyon reméljük, hogy kellőképpen szórakoztattuk Önöket közel 300 napon át, és ha ez így volt bátran tartsanak velünk 2019-ben is, amikor lapunk a 10. életévébe lép majd.

A következő napokban archívumunkból válogatva újraközlünk írásokat. Az olyan nagy eseményekről pedig, mint a holnapi japán szuperfutam, az Arima Kinen a facebook oldalunkról tájékozódhatnak.

Ne feledjék legfontosabb jelmondatunkat: szeressék a lovakat! Minden kollégám nevében köszönöm megtisztelő figyelmüket és nevükben is áldott, békés ünnepeket kíván Önöknek:

Sereg András – főszerkesztő