Soumillon interjú – I. rész

A TRC szólaltatta meg a belga sztárzsokét.

Christophe Soumillon az évtized kezdete óta egyik tagja a lovas világelitnek. A 38 éves belga zsoké, akinek stabil szerződése van Aga Khannál, tartja az európai egy naptári éven belüli győzelmek rekordját (2017-ben összesen 306-szor ért haza), közel száz Gr1-es versenyt nyert szerte a világon, legnagyobb trófeái között pedig olyan topfutamokat találunk, mint két Arc, egy-egy Breeders’ Cup Turf, Japan Cup, Hong Kong Derby, King George VI and Queen Elizabeth Stakes és Irish Champion Stakes, valamint zsinórban kétszer ő zsebelte be a Dubai World Cup első helyét Thunder Snow hátán (a nyitóképen).

A sztárzsokét a Thoroughbred Racing Commentary riportere, Sally Ann Grassick szólaltatta meg az oldal “Így látják ők” sorozatának keretei közt.

TRC: Ön szerint ki a legfontosabb személy a lóversenyzés történetében a világon?
C.S.: Bonyolult megnevezni egyetlen embert. Ha azt kérdeznénk tőlem, ki jelenleg a legbefolyásosabb személy az iparban, a legkomolyabb eredményekkel, Aidan O’Brient kéne mondanom. Az elmúlt években Francois Mathet tréner úrnak nagy hatása volt a francia versenyzésre.

Ha futtatókról-tenyésztőkről beszélünk, akkor őfelsége Aga Khant kell említeni, aki nagy behatást gyakorolt a teljes európai tenyésztésre és versenyzésre, akár Írországról, Angliáról vagy Franciaországról beszélünk. Sheik Mohammed és a Coolmore további kettő, akik globális szinten forradalmasították a versenyzést.

Egyszer a Kincsem Parkba is ellátogatott: 2009-ben Overdose-t lovagolta haza az emlékezetes Hungária Nagydíjban

Nem tudok csak egy nevet kiemelni; olyan lenne, mint kiválasztani a legjobb futballcsapatot a Barcelona, a Real Madrid és a Manchester United közül. Ők három futtató-tenyésztő, akik megváltoztatták a versenyzést szerte a világban, és akik víziójuknak köszönhetően nemzetközi topfutamokat nyertek. Életem során rengeteg dolgot láttam megváltozni a lóversenyben nekik köszönhetően.

Zsokék esetében Lester Piggott és Frankie Dettori, akik számomra kiemelkednek. Nemzetközi sikereiknek köszönhetően a lóversenyzés központjává tették Angliát. A versenyvilág nagyon gyorsan mozog, néhány éve még André Fabre változtatta meg a versenyzés arculatát Franciaországban, most pedig John Gosden sikereiről beszélünk az Egyesült Királyságban.

Elég szerencsések vagyunk, hogy tehetséges emberek vesznek minket körül a versenyzésben, és úgy tűnik, meg voltunk áldva bajnokokkal az elmúlt években, legyen szó Tréve-ről, Enable-ről vagy Frankelről. Tűkön ülve várom, mit hoz a következő tíz év az iparba.

Zarkava nyergében eddigi egyetlen Arc-győzelmét ünnepli

TRC: Melyik a kedvenc helyszíne és futama (szerte a világon)?
C.S.:A kedvenc futamom mindig is a Prix de l’Arc de Triomphe lesz. Magától értetődő, hogy a kedvenc versenypályám ParisLongchamp. Szerte a világon nyertem nagy versenyeket, de amit imádok ParisLongchampban, az az atmoszféra. Az elhelyezkedését is szeretem – mindössze öt kilométeres séta az Eiffel-toronytól. Egy varázslatos hely épp Bois de Boulogne szívében. Az összes angol jönni akar, mert olyan jól érzik magukat itt. Minden európai, legyenek olaszok, spanyolok, belgák vagy németek, szintén itt akarnak lenni.

Jelenleg a japánok kedvenc célállomása, annak ellenére, hogy eddig nem sikerült megnyerniük az Arc-t. Mindenki jönni akar és megnyerni a Prix de l’Arc de Triomphe-ot. A teljes lóversenyvilág egy elit futamként tekint az Arc-ra: ez a saját verziónk a Világkupából. Valami hasonlót próbáltak létrehozni a Champion Day-jel az Egyesült Királyságban, de szerintem az Arc továbbra is egy egyedi esemény.

Holnap folytatjuk.

Az interjú forrása a Thoroughbred Racing Commentary cikke.

Képek: America’s Best Racing, Wikipédia, Racing Post