Smith a negyedszázados

A Breeders’ Cup-on minden győzelem hatalmas siker, ő azonban már 25-ször lovagolt be elsőként a célba. Bemutatjuk Önöknek Mike Smith-t.

Arrogate-tel 25. Breeders’ Cup sikere után. Fotó: breederscup.com

1965. augusztus 10-én született, Új-Mexikóban. Apja zsoké volt, így Ő is lovagolni kezdett, elég korán: 11 évesen már indult hazai versenyeken, 16 évesen pedig megszerezte a hivatalos zsokéengedélyt. Ezután a minnesotai Canterbury Downs-on tevékenykedett versenylovasként, majd 89-ben New York-ba költözött.

Fenomenális pályafutása a 90-es években indult be. 1991-ben elhozta az írek 2000 Guineas-ét, ezzel az első olyan amerikai versenylovassá vált, aki klasszikust tudott nyerni Európában, majd következő évben már első Tenyésztők Kupája bajnokát, név szerint Lure-t lovagolta győzelemre a Mile-ban (ráadásul ebben a futamban 93-ban sikerült a címvédés).

Már ekkor New York top zsokéja volt, Prairie Bayou (93) és Holy Bull (94) lovaglása után viszont az Államok legjobb zsokéjának választották. Utóbbi ráadásul gyakorlatilag Smith-szel együtt szerezte meg az ‘Év lova’ címet. Folytatta sikersorozatát a következő években, karrierjét azonban kettétörte 1998, amikor két súlyos sérülést is elszenvedett: márciusban eltörte a vállát, augusztusban pedig egy esés következtében két csigolyáját, utóbbi miatt fél évet ki kellett hagynia.

Megállni ezután sem lehetett, és 2002-ben már következő kiemelkedő társa, Azeri hátán hódította sorra a csúcsfutamokat. Egyetlen Kentucky Derby-győzelmét 2005-ben gyűjtötte be Holy Bull fiával, az előzetesen esélytelennek vélt Giacomo-val.

Legjobb lova, az utolérhetetlen Zenyatta hátán. Fotó: trbimg.com

2008-ban történetének legismertebb részéhez érkezett: Zenyatta-hoz. A csodakancával Distaff-ot nyert, majd következő évben a Classic-ot is behúzták a mének ellen. Zenyatta-t az ‘Év lovának’ választották, valamint elképesztő rajongótáborral rendelkezett világszerte. Veretlenségét utolsó versenyében, a 2010-es Classic-ban vesztette csak el, orrhosszal.

A kanca visszavonulása után két igazán emlékezetes társa volt: a California Chrome-ot is sétálva legyőző, azóta már az égi versenypályákon levő Shared Belief és a majdnem veretlen (a Distaff-ban célfotóban kapott ki a szintén szuperklasszis Beholder-től) Songbird, valamint nem elfelejtendő, hogy Arrogate-et is Ő lovagolta győzelemre a Classic-ban, ezzel megszerezve 25. trófeáját.

Végezetül pedig álljon itt 25 Breeders’ Cup győzelme: