Saratoga búcsúzik

De egy kellőképp nagy dobással.

Az amerikai galopp rajongóinak magától értetődő, hogy ha augusztus, akkor Saratoga, a New York-i pályán ugyanis egész hónapban számos kiemelt versenyt rendeznek, a hó eleji Whitney Stakes-től a múlt heti szupernapon át egészen a zárásig, ahol a Woodward Stakes-ben a legjobb idősebbek csatáznak a 750 ezer dolláros összdíjazás minél nagyobb részéért.

Félreértés ne essék, az 1800 méteres futam már a háromévesek számára is nyitott, azonban nem sok példát tudnánk felhozni rá, hogy klasszikus évjáratbeli telivér itt futott volna, különösen, hogy egy héttel ezelőtt a Travers-ön nagyobb pénzdíjért csak saját korosztályukkal csapnak össze. Ezzel szemben a négyéves és idősebb lovak Breeders’ Cup-felkészülésében kiemelkedő szerepet játszik a Woodward, még annak ellenére is, hogy nem része a “Win and You’re In” sorozatnak, azaz győztese nem kapja meg az ingyenes helyet a Classic-ben.

Ezt alátámasztani elég, ha vetünk egy pillantást a győztesek listájára: Sword Dancer, Kelso, a négyszeres győztes Forego, a Hármas Korona-nyerő Seattle Slew és Affirmed, Easy Goer, Cigar, Curlin, Rachel Alexandra, Gun Runner és még napestig sorolhatnánk. Idén ugyan valószínűleg nem egy ilyen szintű legenda sikerét fogjuk látni, amihez nagyban hozzájárul, hogy meglehetősen kiegyenlítettek az erőviszonyok az idősebb korosztályban – de épp ezért sokkal szorosabb küzdelem van kilátásban. (Persze sok futam ígért már papíron kiélezett végjátékot, ahol végül egy aspiráns ellopta a showt.)

A legjobb esélyt az augusztus 3-án lefutott Whitney Stakes helyezettjei képviselik, közülük is elsősorban a címvédő Yoshida (a képen), aki harmadik Gr1-trófeájára hajt, de Vino Rosso, Preservationist és Forewarned is tűzközelbe érhet, akárcsak a mezőny további öt tagja. Arra azonban, valójában hogy is állnak egymással az indulók, csak pontban ma éjfélkor kaphatunk választ.

Képek: BetAmerica, America’s Best Racing