Royal Ascot a trénerek felől

Holnap kezdetét veszi a 2021-es Royal Ascot, vessünk egy pillantást a tendenciákra.

Kedden 15:30-kor rajtol az első futam Ascotban, ahol a héten zajlik az év egyik legnagyobb galoppeseménye – amely nem szorul bemutatásra. Ugyanakkor a Royal Ascot hivatalos médiaszponzoraként is funkcionáló At The Races nyilvánosságra hozott néhány statisztikát, hogy egy kicsit visszatekintsünk az elmúlt évekre, ezzel megalapozva az idei sanszokat.

Fókuszban a trénerek.

Az elmúlt öt meeting négy-négy legeredményesebb trénerét évenkénti lebontásban is tanulmányozhattuk. 2016. óta háromszor hozta el Aidan O’Brien és kétszer John Gosden a legtöbb trófeát, egészen pontosan előbbi hét (2016), hat (2017) és öt (2019), míg utóbbi négy (2018), illetve hat (2020) győzelmet jegyzett.

Nem meglepő, hogy ők ketten uralják ezt a rendezvényt is, elvégre a két szigetország ismétlődő bajnokairól beszélünk. Az ír fenomén egyedüli névként az elmúlt öt évben mindig dobogón állt az első helyek számát tekintve, de Gosden is négyszer belefért a legjobb négybe. Mellettük többek között olyan idomárok visszatérő alakjai a meetingnek, mint Sir Michael Stoute, Roger Varian vagy Charlie Appleby.

Ha az elmúlt tíz évet nézzük összesítve, szintén O’Brien viszi a pálmát, aki negyvenhárom sikert ünnepelhetett, mögötte Gosden harminc arannyal, de azonos (14%) győzelmi rátával a második. Sir Michael Stoute 15%-os aránya ugyan mindkettejüket megelőzi, nála ez azonban csak tizennyolc nyerőt jelent, így harmadik helyre szorult.

Ahhoz azonban, hogy ezeket az adatokat a helyén tudjuk kezelni, számításba kell venni az idei év eddigi tendenciáit is. A bajnoki listát Nagy-Britanniában az a Mark Johnston vezeti, akinek a Royal Ascoton hírese nincs szerencséje, ugyanakkor a második helyen tanyázó Richard Hannonnal ellentétben rendre nagy klasszisok kerülnek ki a keze alól, a további sorrend Gosden – O’Brien – Varian.

Group versenyekre leszűkítve láthatjuk, hogy a tavalyi visszaesés után Aidan O’Briennek ismét beindult a szekér, tizenkét diadalával vezet Haggas (5) és Appleby (4) előtt, valamint lovai a fogadóirodáknál is jól teljesítenek (“hely” fogadás eetén az átlagos profit 10 font, igaz, Haggasnál ez az érték 30).

Az eredeti cikk az idei Royal Ascoton Aidan O’Brient, John és Thady Gosdent, Sir Michael Stoute-ot, Mark Johnstont és Charlie Appleby-t ajánlja a nézők és fogadók figyelmébe, és egészen biztosak is vagyunk benne, hogy legtöbbjüknek kiemelkedő szerep jut majd – azt azonban, hogy milyen leosztásban, holnaptól szombatig meglátjuk.

A cikkben szereplő információk forrása az At The Races.

Képek: Racing TV, At The Races