Ribot

A csodák csodája

Mai főszereplőnk a telivértenyésztés „csúcsproduktuma”, sokak szerint minden idők legjobb versenylova, Ribot (Tenerani-Romanella). A lovat egy zseninek köszönhetjük, nevezetesen Federico Tesio-nak, a lóversenyzés pápájának, akinek a telivértenyésztésről szóló műve magyarul is elérhető és mai napig alap-tananyagnak számít. Tesio tulajdonosként, tenyésztőként és trénerként 63 derbyt nyert, ezért kapta a Lord Derby becenevet.

Az 1952-ben nála született mén olyan karriert tudhat maga mögött, amit egy szóval is jellemezhetünk: TÖKÉLETES.

Mind a 16 versenyét megnyerte, köztük pl. a King George VI and Queen Elizabeth Stakes-t 1956-ban, míg Európa legnagyobb versenyét, a Prix de l’Arc de Triomphe-ot 1955-ben és egy évvel később is (akkor rekordhosszúságú hat hosszal).

Hazájában, Olaszországban ő az évszázad lova, míg a világ egyik legfontosabb sportnapilapjánál, a La Gazzetta dello Sport-nál ő a XX. század 4. legjobb sportolója. Igen. Az emberek közé sorolva.

Három évben is vezető apaménnek választották Angliában és Írországban. Kiváló utódainak se szeri se száma, akik gyakorlatilag felnőttek a papához és a világ legnagyobb versenyeit nyerték.

A Timeform listája szerint viszont ő (csak?) minden idők 6. legjobb versenylova.

Kép: Jockeysite.com