Rekordokat átíró finálé

Az ascoti szervezők igazán kitettek magukért. Parádésra sikerült a Bajnokok Napja, gyakorlatilag véget ért az angol síkszezon.

Mielőtt rátérnénk a versenyekre, fontosnak tartjuk elmondani, hogy a szokásos módon, a kollégák sorfala között szólították a nagyérdemű elé a bajnokokat, azaz David Egan az apprentice zsokét, valamint Silvestre De Sousa-t, a profik legjobbját. A brazil fiú megvédte címét, ami ismerve ezt az angol mezőnyt, abszolút dicséretre méltó.

Óriási vitákat váltott ki szeptember végén, hogy John Gosden nem nevezte  Cracksman-t az ARC-ra, de ma már senki nem emlékszik erre. Frankel fia olyan imponáló stílusban nyerte az öreg földrész egyik legnagyobb versenyét, hogy több kolléga szerint még az apját is legyőzte volna ezen a délutánon. Sokat látott zsurnalisztáknak is nehéz megszólalni a Champion Stakes-ben (CS) csodált produkció láttán, hiszen hét (!) hosszal nem szokás verni a kontinens legjobbjait, de ez most megtörtént. Anthony Oppenheimer kiválósága helyezett volt mindkét derbyben (angol, ír) majd olyan nyerő szériába kezdett, hogy picit sem volt meglepő a győzelme. A stílusa és a differenciája annál inkább.

Vélhetően John Gosden a föld legirigyeltebb trénere, hiszen nála áll Európa két legnagyobb versenyének nyerője. Mi másról kérdezhették őt? Persze, hogy arról, hogy melyikük a jobb. „Igazából nincs sok különbség a Cracksman és az Enable között. Ő is egy klassz ló, hogy mennyire, azt megmutatta az egyenesben.” – áradozott a mindig visszafogott Gosden.

Bármilyen hihetetlen a szintén sokak által irigyelt Dettori első CS címét ünnepelhette: „Annyira édesen dolgozik, hogy fantasztikus, igazi bajnok, és megérdemli.

Cracksman Frankel első európai Group 1 nyerője.

A Dettori-Gosden páros ráadásul nem csak Cracksman-nel robbantott, mert a szürke Persuasive (Dark Angel) nyerte a Queen Elizabeth II Stakes-t (Gr1, 1600 m) márpedig e sorok szerzője szerint az a mezőny erősebb volt, mint a főfutamé. Talán elég csak a Ribchester – Churchill párost említeni az ellenfelek táborából, akinek be kellett érniük a dobogós helyezésekkel. Az angol lapok kitérnek Gosden korábban már többször előadott „trükkjére”, hogy a nyerőt eddig kizárólag nemtársai ellen futtatta – ezzel kissé altatva a bukikat és a szakmát -, most pedig, a számára épp megfelelő puha talajon klasszis méneket is legyőzött, ami tovább emeli sikerének értékét.

A nap elején, amikor még nem is sejthettük, hogy estére Gosdenéket ünnepli majd a galoppvilág kíváncsian vártuk, hogy vajh legnagyobb sikerei helyszínén sikerül-e, az ír trénerzseni számára a világcsúcs-beállítás. Mikor Order Of St George (Galileo) káprázatos finis után verte Torcedor-t a Long Distance Cup-ban (Group 2) már sejtettük, hogy a történelmi tett nem sokat várat magára.  Előbb ugyan még a szintén Librisa Breeze (Mount Nelson) hajrázta le a legjobb talpon lévő sprintereket, de azután jöhetett a könnyes ünneplés.

Hydrangea (Galileo) a Fillies & Mares Stakes-ben nem csak Bateel több mint 4 hónapon át tartó győzelmi sorozatának vetett véget, hanem trénerének elhozta idei 25. Gr1-es győzelmét. Míg a mester csapata hatalmas ünneplésbe kezdett, és a kollégák sírva ölelték egymást Aidan a tőle megszokott szerénységgel nyilatkozott, és szinte kizárólag Hydrangea-ról beszélt. Csodálkozik azon bárki is, hogy miért éppen ő, korunk egyik legnagyobb zsenije?

Ez volt Aidan O’Brien 25. Grade/Group 1-es győzelme 2017-ben,

amellyel beállította a legendás, Robert Frankel 2003-ban elért világcsúcsát, nem mellesleg ő lett az angol trénerbajnok.

Nézzük, hogy beszélt róla két legnagyobb tulajdonosa:
Derrick Smith: „Ez az ember zseniális, semmi olyat nem mondhatok, amit nem mondtak el előttem már oly sokszor. Jutalom számunkra a munkája, amit és ahogyan csinál. Egészen különleges.”

Michael Tabor: „Milyen szuperlatívuszokat keressek még? Hihetelen. Bobby Frankel egy kiváló tréner és Aidan-nek még komoly esélye van, hogy megdöntse a rekordját, márpedig ez óriási teljesítmény.”

Ha tippelnünk kellene ez még nem a végállomás számára, hiszen (ahogyan Mr. Tabor is említette) még előttünk a Breeders’ Cup, a Melboure Cup és a hongkongi idényzáró, ahol a 48 éves trénerzseni egyaránt érdekelt lesz.

Az angol síkszezon csodálatos versenyekkel búcsúzott. Ascot tömött lelátói kiürültek, maradnak számunkra az emlékek, a parádés előadások, de ne bánkódjunk, hiszen az imént soroltuk fel micsoda remek versenynapok várnak még ránk. És hogy ott lesz-e Dettori, Gosden, Ryan Moore vagy Aidan Del Marban? Erre könnyű válaszolni: naná. Ha velünk tartanak, nem maradnak le semmiről.

Kép: Racing UK,  twitter