Ez így dupla

Aidan O’Brien a Derby után a kancadíj trófeáját is Írországba csempészte.

A Royal Ascot után még egy nagy durranás maradt hátra nyári pihenőnk előtt. Tegnap délután futották Chantillyben a francia kancadíjat vagyis a Prix de Diane 172. kiadását.

Be kell valljuk ez a verseny az egyik kedvencünk minden évben a versenynaptárban. A derbyken túl vagyunk, a Royal Ascot is véget ért, így ez a színpompás kavalkáddal járó futam kiváló időpontban követelt helyet magának a nemzetközi versenynaptárban (az egész világon nincs aznap Gr1-es futam, ami nem sűrűn fordul elő – a szerk.)

A Prix de Diane történelméről és küldetéséről már sokat szóltunk.

Prix de Diane

Vasárnap délelőtt a legfőbb kérdés az volt, hogy a Royal Ascoton önmagához mérten szerényebb eredménysorral “előrukkoló” Aidan O’Brien megnyeri a kancadíjat is a derbytrófea mellé? Ekkor azonban (a meglepetésre ebben a versenyben TOP 5 tréner között sem jegyzett) Andre Fabre, Sea The Stars apaságú kancája, Burgarita volt a fogadók kedvence, a Ballydoyle csillag, Joan of Arc előtt.

A futam aztán elhozta az ír fenomén teljes mennybemenetelét.

Aidan O’Brien, aki sok-sok éven át sikertelen volt a két legfontosabb francia klasszikusban 2021-ben megnyerte mindkettőt.

Mindkét esetben az az Ioritz Mendizabal volt a választott lovas, aki ezt találta mondani a célba érkezés után: “Aidan ez én karácsonyom. Két kiváló lovat kaptam tőle, és egyikükre sem mondta hogy lovagold így vagy úgy, hanem csak lovagold végig, ahogy érzed őket. Imádok így lovagolni. Ő teljesen nyugodt volt, mintha csak egy reggeli munka lett volna számára. Minden elismerést megérdemel.” – mondta a francia top versenyekben nem igazán foglalkoztatott Mendizabal.

A Galileo ivadék mögött a dobogóra, Fabre mester két kiválósága, Philomene és Burgarita futott fel.

 

Ezzel véget is ért a nyári nagyversenyek sorozata, így mi is pihenőre vonulunk. Köszönjük egész éven át tartó megtisztelő figyelmüket, ősszel folytatjuk, de  a legfontosabb történésekről természetesen beszámolunk facebook oldalunkon.

Kép: Racing TV Twitter