Nemzetközi krónika

A France-Galop kiválóan használta ki a hosszú hétvégét. Szombat és vasárnapi vidéki versenyek után pünkösdhétfőn ParisLongchamp lelátóira csábították a nagyérdeműt. A kilenc futam (közte 5 black-type besorolású) mindegyike remek versenyt hozott, de minket természetesen a Group 1-es Prix Saint-Alary érdekelt leginkább, ahol a hároméves kancák már a derbyvel (kancadíjjal) majdnem megegyező távon, 2000 méteren vetélkedhettek.

A verseny éppen olyan végjátékot hozott, melyet minden alkalommal imádunk leírni: a lóverseny igazi reklámja volt!

Érdemes megnézni, hogy a későbbi nyerő 350-nél kap egy kis “szorítást”, de így is övé lett a kupa. Persze ezt akkor még nem tudtuk, hiszen három ló egyszerre zuhant a célba, de az kijelenthető, hogy Soumillon legnagyobb lovaglásai közé sorolható ez a siker.

Hogy el ne feledkezzünk róla: Incarville (Wootton Bassett) a nyerő Cirona és Es La Vida előtt. Őt az idehaza kevésbé ismert David Smaga készíti, aki így nyilatkozott: “Ő egy jó kanca, akit ma figyelemre méltón lovagoltak. Örülök, hogy tulajdonosa (Gerard Augustin-Normand – a szerk.) bizalmat szavaz nekem. Mai futása ígéretes a jövőre nézve.

Vasárnap reggel Japánban is várt ránk egy Group 1-es futam. Míg Budapesten szakadt az eső, Tokióban verőfényes napsütésben futották le a Yushun Himba futamát, azaz a 82. Japán Kancadíjat. A média és a rajongók figyelme a „pure white filly„ Sodashi-ra irányult, hiszen öt startja után is veretlen volt és már kétszeres Gr1-es bajnokként beszélhettünk róla. Most azonban véget ért makulátlan sorozata.

Bár a szakírók előzetesen felhívták a figyelmet, hogy a „jobbkezes” Hanshin (ahol az 1000 Guineas-t nyerte) után, most balkézre kell futnia, de mégsem ez okozta számára a legtöbb gondot, hanem a 800 méterrel hosszabb táv.

A finisben egyszer még újítani tudott, de aztán elfáradt. A győzelmet Uberleben szerezte meg némi küzdelem után Mirco Demuro alatt, elhozva ezzel apjának, Gold Ship-nek is első Gr1-es trófeáját.

A “szomszédban”, Sha Tinban a Standard Chartered Champions & Chater Cup-ban (Group 1, 2400 m) a kozmopolita Panfield aratott meglepő győzelmet, Colombus Country és a szuperfavorit, korábbi Év Lova, Exultant előtt. És, hogy miért a jelző? A nyerő apja amerikai (Lookin At Lucky), a mamája argentin (Esterina), míg ő maga chilei tenyésztésű. Hongkongi mesterét és mauritiusi lovasát már talán felesleges is említeni.

Kép: @dommillard1 Twitter